Zöld Hírek

Egy francia tengeri szállítócég véletlenül feltalálta a vitorlákat

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 21:44

Az a remek ötletük támadt, hogy akár szélmeghajtással is közlekedhetnének a hajók, ha egy óriási vásznat kifeszítenének feléjük.

A környezetvédelem jegyében újra feltalálta a vitorláshajókat az Airseas nevű francia szállítócég, derül ki a CNN híradásából. Az újításokra éhes vállalatnak az az ötlete támadt, hogy sok káros gáz kibocsátásától mentesíthetnék a hajót, ha egy szélnek feszített vászonfelülettel mozgatnák azt.

Az Airseas találmányát Seawing, azaz tengerszárny névre keresztelték: való igaz, sokkal inkább emlékeztet egy hajóra rögzített ejtőernyőre, mint hagyományos vitorlára, de az elv mégis ugyanaz. Ezzel a módszerrel szerintük egy utazás során akár húsz százalékkal is csökkenteni lehetne a károsanyag-kibocsátást.

Az ernyő háromszáz méterrel lebegne a tenger felett, azt a hajón egy informatikai rendszerrel irányítanák, és akár el is csomagolhatnák vele. A világ hajózási szektora jelenleg a világ kibocsátásainak három százalékáért felel. Az ágazat szereplői jelenleg több módszerrel, köztük alternatív üzemanyagokkal is próbálkoznak, hogy környezetbarátabbak legyenek.

Az Airseas kétes újszerűségű találmányát alább lehet megcsodálni:

Egy francia tengeri szállítócég véletlenül feltalálta a vitorlákat
Fotó: Airseas

Nyitókép: Unsplash

#Zöld Hírek#tenger#szállítás#vitorla#találmány#környezetvédelem#kibocsátás

Címlapról ajánljuk