XXI. Század

Könnygázgránát és verősátor a „békefesztiválon” – 1956 óta nem volt olyan brutális tömegoszlatás, mint 1984-ben Pusztavacson, mégsem tudott róla senki

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. április 2. 19:48

A jelenlévőkön kívül csak kevesen tudtak és tudnak róla a mai napig, ezért van olyan ,aki csak legyint: „ugyan már!”. Pedig a nyolcvanas évek közepén valóban megtörtént, hogy rendőrök szinte ok nélkül vertek szét egy koncertet, nem is akárhol: a Pusztavacsi Békefesztiválon. A XXI. század egy kevéssé ismert esetet dolgoz fel hétfői adásában. 

1984. augusztus elején körülbelül százezer fiatal gyűlt össze azért, hogy kedvenc zenekarait hallgassa az ország közepén. Azonban sem a Pusztavacsi Békefesztivál helyszíne, sem a szervezők nem voltak felkészülve ekkora tömegre. Óriási hőség volt, árnyék szinte sehol, ráadásul egyre több néző gondolta úgy, hogy neki is a színpadon a helye. 

A Kugli zenekar koncertje aztán félbeszakadt, amit a rajongók nem vették jó néven, repültek a sörösüvegek, amire az addig a fák alatt várakozó rendőrök akcióba léptek. Könnygázgránát, vízágyú, kutyák és gumibot került elő. 

1956 óta nem volt olyan szintű tömegoszlatás, mint akkor a Pest megyei település mellett.

A rendőrök nem akarták, hogy nyilvánosságot kapjanak a történtek, ezért a fényképezőgépekből kiszedték a filmet, de egyvalakinek a gépe érintetlen maradt. A XXI. század adásában a szóban forgó képeket is megmutatjuk az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának jóvoltából. Az esetet ugyanis a titkosszolgálatok is vizsgálták, felelősségre azonban csak olyanokat vontak később, akik a koncertre érkeztek.

Kilyén Tamás filmjében nézők, zenészek és maga Dévényi Tibi bácsi idézi fel a történteket, aki próbálta csitítani a fiatalokat, de neki sem sikerült.

A balul sikerült Pusztavacsi Békefesztiválról szóló filmet hétfőn a késő esti Híradó után láthatják az RTL-en.

 

#XXI. Század#Videó#történelem#pusztavacs#fesztivál#tömegoszlatás#békefesztivál#rendőrség#szocializmus#kádár-korszak

Címlapról ajánljuk