Videó

Kéri Barna, az RTL Híradó műsorvezetője: Nem szeretném, ha engem bármelyik politikus is a saját céljaira használna

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 12:41

Kéri Barna véletlenül lett riporter, és amikor a hírigazgató kérésére – hosszas vacillálás után – 2006-ban elköltözött Szegedről Budapestre, még azt sem tudta, hol jár a 4-es 6-os villamos. Majd hirtelen a rendszerváltás utáni politikai élet legmozgékonyabb időszakába csöppent, és a rengeteg tüntetésen, ahonnan tudósított, a várost is megismerte. Kéri Barna az interjúban arról is beszélt, hogy milyen viszonyt ápol a politikusokkal, járt-e már civilként tüntetésen, és mit élvez a legjobban a híradózásban.

Kéri Barnából véletlenül lett riporter. Érettségi után viszonylag gyorsan bekerült a szegedi médiába, majd elvégezte az akkori JATE-n (most már SZTE-n) a kommunikáció szakot, onnan pedig egyenes út vezette az RTL-hez, illetve a Független Hírügynökséghez.

2006-ban Kotroczó Róbert hírigazgató hívta fel Budapestre, az ajánlatot azonban csak hosszas vacillálás után fogadta el.

A politikai újságírásban az a legfontosabb, hogy milyen kapcsolatrendszere van az embernek. Nekem volt egy jól kialakult, stabil, elég mély kapcsolatrendszerem Szegeden, és azt nagyon nehéz volt otthagyni. Amikor én fölkerültem Pestre, gyakorlatilag azt sem tudtam, hol megy a 4-es, 6-os villamos. Senkit nem ismertem az itteni politikai életből 

– magyarázta. A szerencséje az volt, hogy 2006-ban a rendszerváltás utáni politikai élet talán legmozgékonyabb időszakába került bele. „Elég sok politikussal elég rövid idő alatt tudtam találkozni, és eléggé megismertem a várost az akkori összes tüntetésen, könnygázazáson” – mesélte.

Sok év munkája volt benne, hogy ne csak ő ismerje a politikai élet szereplőit, hanem ők is ismerjék őt. Azt mondja, ez elsősorban amiatt fontos, hogy információkat tudjon szerezni tőlük, bár ahogy fogalmazott, ez az utóbbi években egyre nehezebben megy. „Régebben, hétfőnként a parlamentben megtudtuk az éppen aktuális kormányszóvivőtől a kormány heti menetrendjét, ami szerint lehetett dolgozni vagy lehetett készülni. Ma ha van is valami, akkor inkább az ellenzéki oldalról próbálnak információt adni nekünk. Azt gondolom, hogy ez egyfelől jó, másfelől meg vigyázni kell vele. 

Én nem szeretném, ha engem bármelyik politikus is a saját céljaira használna, és azért adna információkat, hogy aztán ő ebből jól kijöjjön 

– magyarázta. Kéri úgy érzi, képes jól elkülöníteni a magánéletét és szakmai munkáját, politikus barátai pedig nincsenek. A hírekben mindig a hír érdekli, nem az az elsődleges számára, hogy az általa bemutatott történetnek mi lesz a kifutása. „A legjobb, ha nem én olvasom a híreket, hanem én tudok híreket gyártani, amiket mások átvesznek, mások olvasnak. (…) Az én dolgom az, hogy egy hírt közérthető módon továbbadjak a nézőknek úgy, hogy közben megpróbálok mindenkit, akit ez a hír érint, megszólaltatni” – tette hozzá. 

Kéri Barna tavaly óta nem csak riporterként vesz részt a szerkesztőségi munkában, az RTL késő esti Híradóját is vezeti. Ebben a munkában számára az a legnagyobb elismerés, hogy az emberek elhiszik neki a híreket. Egyik legnagyobb szakmai csúcspontjának azt tartja, amikor Baló Györgyöt helyettesítette a Magyarul Balóval című műsorban:

Minden este úgy kezdtük az aktuális beszélgetést, hogy ma este én helyettesítem Baló Györgyöt. Őt nem lehetett helyettesíteni. Én ültem a székében, mondjuk ennyit lehet mondani.

 

#Videó#kéri barna#Híradó#interjú#műsorvezető#rtl#ma

Címlapról ajánljuk