Videó

Balázs elvesztette az egyik szemét, de nem adta fel, a festés adott neki életcélt

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 13:19

Balázs elveszítette egyik szemét, de megtalálta élete hivatását. Amikor 2020-ban forgatott vele a Fókusz, megmutatta lenyűgöző autós festményeit, és elmesélte súlyos betegségének történetét. Attól félt, hogy az arcát érintő változás miatt nem tart majd ki mellette kedvese, és azt sem tudta, hogy miből tartja majd fent magát, miután sorra elutasították jelentkezéseit a munkáltatók. Balázs köszöni, jól van, családjával boldogan élnek, a festést azóta sem adta fel. Sőt!

2020-ban találkoztuk Balázzsal, aki nem élt nagy társasági életet, legtöbbször némán festegetett kis festőszobájában. Akkor már 3 éve nem kapott munkát sehol. Azt mesélte, hogy fényképes önéletrajzaira általában nem is érkezett válasz:

Azt vettem észre, hogy akkor hívnak be állásinterjúra, ha nem nézték végig részletesen az önéletrajzot

Mártha Balázs csontrák műtét autókat fest
Mártha Balázs festés közben 2020-ban


Bár Balázs agrármérnökként végzett, de nem tudott szakmájában elhelyezkedni, mert már az első állásinterjúknál kiderült, nem rá gondoltak a munkánál. Balázs ugyanis csontrák miatt elveszítette a bal szemét.

22 éves volt, amikor először elkezdett fájni a feje. Orvoshoz ment, aki azt mondta, arcüreggyulladás, ennek megfelelően kezelte. Aztán már az is fájt neki, ha csak sétált, minden lépésnél lüktetett az arcürege. A következő diagnózis ciszta volt, aztán polip. Mindkettővel megműtötték, de hiába. Ezután jött rá egy orvos, hogy a csontrák egy nagyon ritka fajtájában szenved, amit csak Németországban és Amerikában gyógyítanak. A műtét rendkívül kockázatos volt, a német orvosok előre megmondták, hogy valószínűleg rámegy az egyik szeme, de vállalta. A szerelem miatt. A lány, akivel betegsége előtt összejött, azóta már a felesége, végig kitartott mellette.

Mártha Balázs csontrák műtét autókat fest
Balázs egyik festménye a 2020-as forgatásból

Balázs egyik szemét elvesztette, de a rajzolásban, festésben ez sem akadályozta meg. Mivel munkát nem kapott, gyönyörű festményeivel keresett pénzt. Autodidakta módon kezdte el képezni magát, idővel pedig megjöttek az első megrendelések. Kezdetben a barátoktól és főként tájképekre volt csak igény, később már a saját elképzelései szerint megalkotott autócsodákat vásárolták tőle. (Facebook oldalán megnézheted alkotásait).

Most újra megkerestük Mártha Balázst, hogy megtudjuk, mi történt vele 2020-as riport óta. Azt mondja, megállás nélkül fest és úgy érzi, végre megtalálta azt, amit igazán szeret. Időközben családjával egy kis kertes házba költöztek, ahol lett egy kis műterme, ahol szabadon alkothat. Autóscégek, autószalonok, műhelyek, autóval kapcsolatos vállalkozások rendelnek tőle képeket. Sőt, még egy amerikai autómúzeumtól is megkeresték, hogy egyik festménye náluk legyen kiállítva. Az amerikai biztosítási törvények miatt a képet eljuttatni hosszú procedúra lett volna, így az nem sikerült, de Balázsnak így is nagy motivációt adott, hogy egy ilyen intézmény érdeklődését is felkeltette.

Ma már a festésből él, ráadásul imádja is, amit csinál. Elmondta, hogy betegsége előtt nem voltak céljai, de mióta fest, tudja, hogy erre született.

#Videó#ezen a napon#Mártha Balázs#festő#autó#kreatív#műtét#ciszta#polip#csontrák

Címlapról ajánljuk