Videó

Nyakörvre szerelt kamera mutatja, hogyan próbálnak túlélni a jegesmedvék – nem sok sikerrel

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 9:22

Egy új tanulmány szerint a jegesmedvéket fokozott éhhalál fenyegeti, mert hosszabb ideig tartózkodnak a szárazföldön a jégmentes időszakokban. Három hét alatt a kutatók 20 jegesmedvét figyeltek meg közelről a kanadai Manitoban. Az állatok különféle stratégiákkal próbálkoznak, hogy energiatartalékukat fenntartsák, amíg kedvenc eledelük, a fókák elérhetetlenek számukra.

A Washingtoni Állami Egyetem Medveközpontjának, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának Jegesmedve Kutatóprogramjának és más intézményeknek a tudósai által végzett tanulmány kimutatta, hogy szinte az összes medve gyorsan fogyott, átlagosan napi 1 kilogrammot vesztettek súlyukból.

A kutatók kamerával és GPS-szel felszerelt nyakörveket tettek az állatokra, hogy mozgásukat nyomon követhessék, és sokféle viselkedésmódot fedeztek fel ezeknek köszönhetően. Például egyes egyedek pihenéssel próbáltak tartalékolni, míg mások aktívan kutattak táplálék után a szárazföldön, madarakra, bogyókra, tengeri moszatra és fűre is ráfanyalodtak. A felnőtt nőstények idejük 40%-át táplálékszerzéssel töltik. A tanulmány azonban megállapította azt is, hogy ezeknek a táplálékoknak a megszerzése több energiájukba került, mint amennyit nyertek belőlük.

Anthony Pagano, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálat Jegesmedve Kutatási Programjának vadbiológusa szerint az 1980-as évek óta a jegesmedvék körülbelül 3 héttel többet töltenek a szárazföldön, mint korábban, és ez a növekvő tendencia valószínűleg folytatódni fog.

Az éghajlati felmelegedés miatt egyre hosszabb ideig a szárazföldön lesznek, ez az időtartam évtizedenként körülbelül 5-10 nappal növekszik 

– mondta Pagano, majd hozzátette, hogy a fiatal jegesmedvéket fenyegeti leginkább az éhezés, mivel nem volt idejük elegendő testzsírt felszedni magukra, és nem is elég rutinosak a vadászáshoz.

Az anyatejes kölykök sem rendelkeznek majd olyan energiakészletekkel, mint az idősebb medvék, és ők lesznek a legnagyobb veszélynek kitéve. Ez igazán rávilágít arra a tényre, hogy a fiatalabb medvék és a kölykök lesznek azok, akiknél a legnagyobb az éhezés kockázata 

– mondta Pagano.

A tanulmány a Hudson-öböl nyugati részén élő jegesmedvéket vizsgálta, itt a globális felmelegedés gyorsabban érinti az állatokat, mint más sarkvidéki régiókban. A kutatók szerint a jegesmedve-populáció a becslések szerint 30%-kal csökkent a térségben 1987 óta.

 

#Videó#jegesmedve#globális felmelegedés#éhezés#állat#sarkvidék

Címlapról ajánljuk