Videó

Videón a 8 évig épített, gyufaszál Eiffel-torony, ami mégis Guiness-rekord lett

rtl.hurtl.hu

2024. február 9. 9:24

A Guinness-féle világrekordok könyve korábban elutasította a 47 éves francia Richard Plaud munkáját a modell megépítéséhez használt gyufaszál típusa miatt. Ám csütörtökön hivatalosan is igazolták, hogy Plaud tornya a legmagasabb a maga nemében.

Ez egy érzelmi hullámvasút. Nyolc éve mindig azt gondoltam, hogy a legmagasabb tornyot építem, és ennek a nyolc évnek a végén a Guinness Rekordok Könyve által hozott első döntést túl szigorúnak, kegyetlennek találtam, és érthetetlennek éreztem

– mondta az alkotó a Reutersnek. „Ma este a tornyom tetején érzem magam, repülök a boldogságtól” – tette hozzá.

Richard nyolc év alatt 4200 órát töltött azzal, hogy megépítse modelljét, amelyet több mint 706 ezer gyufa és 23 kiló ragasztó felhasználásával épített fel. Az utolsó gyufaszálat 2023. december 27-én, Gustave Eiffel halálának 100. évfordulóján ragasztotta fel. Plaud ezután kiállította a modellt, és felvette a kapcsolatot a Guinness Rekordok Könyvével, bízva abban, hogy megelőzi a korábbi rekordot, amelyet 2009 óta a libanoni Toufic Daher tart 6,53 méteres Eiffel-tornyával.

A rekordot először elutasította a Guinness, mondván, hogy csak a „kereskedelemben kapható” gyufákat szabad használni a modellekhez. Plaud kezdetben kereskedelmi gyufát használt, és egyenként levágta a gyúlékony részt. De belefáradt az unalmas folyamatba, végül közvetlenül kapcsolatba lépett a gyártóval, hogy fej nélküli fapálcikákat rendelhessen – ez a részlet arra késztette a Guinnesst, hogy elutasítsa a rekordigényt.

Mark McKinley, a Guinness rekordszolgálatának igazgatója azonban azt mondta, hogy a testület kezdetben túl „keménykezűen” szabta meg a Plaud-modell kritériumait, és végül boldogan ítélték oda neki a rekordot. McKinley a Reutersnek úgy fogalmazott: „Ahogy mondtam, örülünk, hogy beismerhetjük, hogy egy kicsit túl kemények voltunk a gyufa típusával kapcsolatban. Richard próbálkozása hivatalosan is elismerésre méltó.”

 

#Videó#guinness rekordok könyve#gyufaszál#eiffel-torony#guiness-rekord#világrekord#színes

Címlapról ajánljuk