Élő

Megint kitört egy vulkán Izlandon

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 7:48

Megint kitört egy vulkán Izlandon, ez 2021 óta már a hatodik alkalom. Legutóbb év elején történt hasonló, akkor egy közeli település külterületére is betört a láva. A tűzhányóból feltört láva mindent pusztított, ami útjába került. Az Izland délnyugati részén fekvő Grindavík közelében két új hasadék nyílt, alig néhány héttel azután, hogy korábban decemberben már volt ott egy kitörés. 

Több esetben is sikerült már beleavatkozni úgy egy vulkán működésébe, hogy azzal rengeteg ember életét megmentették. De mi van akkor, ha belefúrunk? És mi történik akkor, ha egy szupervulkánnal tesszük ezt? Szakértők szerint érdemes lenne sokkal többet foglalkozni a kérdéssel, mert egy súlyos vulkánkitörésnek az egész világon beláthatatlan következményei lehetnek. Erről itt írtunk bővebben

A január elején történt kitöréskor a Fókusz Izlandon élő magyarokat kérdezett arról, hogy milyen érzés volt saját szemükkel látni a füstölgő vulkánt és hogy mekkora a pánik az országban. Az erről szóló riportot az alábbi videóban nézheti meg.

#Videó#izland#vulkán#kitörés#élő#Külföld

Címlapról ajánljuk