Videó

Halálos támadások miatt tiltottak ki kutyafajtákat Angliából

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 16:06

A buldogkeverékek miatt megnőtt a halálos kutyatámadások száma az Egyesült Királyságban, a kormány ezért kitiltott bizonyos fajtákat Anglia és Wales területéről, illetve szigorú feltételekhez kötötte a tartásukat. Több szakértő szerint nem fajta alapon kellene ilyen törvényeket hozni, az áldozatok hozzátartozói pedig szkeptikusak, hogy betartható-e ez egyáltalán.

Kitiltották Angliából az úgynevezett amerikai XL bully kutyákat a megnövekedett számú kutyatámadások miatt. Ez a kifejezés nem egy valós fajtát takar, hanem azoknak a kutyáknak a gyűjtőneve, amelyek pitbull, amerikai buldog és angol buldog keresztezéséből születtek. Ezek az erőteljes csontozatú és izmos testfelépítésű kutyák fizikai erejüknél fogva súlyos sérüléseket képesek okozni.

A kitiltásukat megalapozó felmérés szerint az XL bullykoz köthető 

kutyatámadások rengeteg kistestű kutyatulajdonos életét keserítették meg, és arra is volt példa, hogy 10 éves kisgyerek esett áldozatul.

A törvény értelmében csak olyan amerikai XL bullyk maradhatnak Anglia és Wales területén, amelyeket ivartalanítottak, nyilvános területen pórázon vezetnek és gazdáik felelősségbiztosítást kötöttek rájuk. 

Ez a szabályozás már most láttatja jeleit: sok gazda, aki nem akarja vagy nem tudja megfizetni a biztosítást és az ivartalanítást, inkább megszabadul az állattól. 

Vannak kutyák, amiket csak szabadon eresztettek vagy kikötöttek egy póznához, de vízbe fulladt bullykat is találtak már.

Bár a szakértők azzal egyetértenek, hogy sürgős intézkedésekre van szükség az emberek biztonsága érdekében, de többen úgy gondolják, hogy nem fajták megkülönböztetésével kellene megoldani a helyzetet. Több áldozat hozzátartozói is felszólaltak, ők úgy vélik, a rendőrség nem fogja rendesen betartatni a törvényt.

#Videó#Külföld#anglia#kutyatámadás#áldozat#törvény#ma#kutya#buldog#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk