Videó

Történelemtanár, agrármérnök, politológus – most mind egy kertész csapatban végeznek fizikai munkát

Hamberger DávidHamberger DávidSzalai RolandSzalai Roland

2023. július 15. 11:11

Mihálffy Balázs annak idején azt hitte, hogy megnyílik előtte a világ, ha elvégez egy egyetemet, pedagógusként azonban nem tudna kijönni a pénzéből. 2019-ben vágott bele az kertgondozásába, és szervezett egy csapatot csupa értelmiségiből, akik valamennyien jobban megtalálják a számításukat a kétkezi munkával. Van közöttük pedagógus, kommunikációs szakember, agrármérnök, politológus és anglisztika szakos egyetemista, de dolgozott már velük pályaelhagyó orvos és jogász is. A társaság néhány tagjával beszélgettünk arról, miért választották ezt az utat az eredeti szakmájuk helyett.

A kertelők csapata diplomát végzett szakemberekből áll, akik az értelmiségi szakmájukat hátrahagyva vágtak bele a kertészkedésbe. Mihálffy Balázs 2019-ben alapította a csapatot és sok fiatallal dolgozik együtt.

Sokszor azért választják ezt a munkát, mert nem tudnak mást szerezni, főleg jobbat. Mindenki úgy jön ide az elején, hogy egy idényt megpróbálok, aztán úgy is van valami tervük. Aztán sok visszatérő és itt ragadó van, mert rájönnek, hogy jobb itt

– mondta Balázs, aki a csapat többi tagja szerint egy elég demokratikus főnök.

„Amikor látja, hogy melegünk van, vagy elfáradtunk, akkor mindig megkérdezni, hogy pihenjünk-e. Tudja, hogy ebből élünk, igyekszik mindig valami munkát kitalálni nekünk, ha éppen nincs más, akkor nála lenyírjuk a füvet. Erre mindig nagyon figyel.

Fizetésemelést még sosem kellett kérnem, mert mindig magától mondta, hogy tudja milyen nehéz a gazdasági helyzet, ezért ennyire gondolt. Mindig meg voltunk vele elégedve

– mondta Korcsog Gergely, aki eredetileg bölcsészként végzett, de Balázs mellett találta meg az igazi helyét.

#Videó#kertész#értelmiség#sejk#tanár#fizikai munka#társadalom#Belföld

Címlapról ajánljuk