Videó

Ravatallá alakított Műcsarnok, síró nyugdíjasok, óriási lökés a Fidesznek: 34 éve ezen a napon temették újra Nagy Imrét és társait

rtl.hurtl.hu

2023. június 16. 14:55

1989. június 16-án több százezer ember személyesen is búcsúztatta az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatait. Az újratemetésen nem volt atrocitás, a legnagyobb visszhangot egy fiatal ellenzéki szónoklata keltette. Orbán Viktor a Fidesz képviseletében méltatta a vértanú miniszterelnököt és mártírtársait. Tizenöt éve az RTL-nek Kövér László beszélt a szónoklat jelentőségéről, négy éve pedig Németh Miklós idézte fel, milyen tanácsokkal látták el a biztonságiak az orvlövészek ellen. A Híradó 2019-es riportja.

34 éve ezen a napon egy emberként figyelte az ország felnőtt lakossága, ahogy szimbolikusan is lezárul a Kádár-korszak. 

1989. június 16-án újratemették Nagy Imre néhai miniszterelnököt és mártírtársait, akiknek hamvait pár hónappal korábban a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában hantoltak ki. A Műcsarnokot ravatallá alakították át, a korabeli felvételeken több síró nyugdíjas volt látható, akiken látszott, hogy már régóta vártak erre a pillanatra.

Több százezer ember személyesen is búcsúztatta az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatait. Az újratemetésen nem volt atrocitás, a legnagyobb visszhangot egy fiatal ellenzéki szónoklata keltette. Orbán Viktor a Fidesz képviseletében méltatta Nagy Imrét és társait. Egy évvel korábban Orbán még a testével védte Tamás Gáspár Miklóst az engedély nélküli tüntetést feloszlató karhatalomtól. Orbán az újratemetésen azt mondta a mártírokról:

az ő sorsukból tanultuk meg, hogy a demokrácia és a kommunizmus összeegyeztethetetlen.

Kövér László, a parlament elnöke még 2010 előtt, ellenzéki politikusként beszélt az RTL-nek a szónoklat jelentőségéről. A Hősök terén felállított ravatalnál – bár előtte halálos fenyegetést kapott – Németh Miklós miniszterelnök is megjelent, végül az ajánlott golyóálló mellényt sem vette föl. Erről az RTL-nek adott exkluzív interjúban beszélt.

#Videó#ezen a napon#nagy imre#újratemetés#Belföld#1989#orbán viktor#politika#rendszerváltás

Címlapról ajánljuk