Videó

Karikó Katalin: Nem lennék itt, ha legalább négyszer el nem küldenek az állásomból

Borsody IstvánBorsody István

2023. június 7. 11:06

A Harvard és a Princeton után a Magyar Tudományos Akadémia látta vendégül Karikó Katalint, aki az utóbbi években egymás után kapja az elismeréseket, kitüntetéseket. Az Akadémia Könyvtárában ezekből lehet látni egy kiállítást. Karikó Katalin maga is részt vett a megnyitón, de előtte még a Fiatal Kutatók Akadémiájának meghívásának tett eleget, több száz egyetemista és középiskolás előtt osztotta meg gondolatait, tanácsait tudományos karrierről, a sikerről, stresszről, a kudarcokban rejlő lehetőségekről, és arról, hogyan tudta összeegyeztetni a hivatását családjával. A fenti videóra kattintva ebből láthatnak egy összeállítást.

Karikó Katalin jelenleg a világ talán legismertebb magyar tudósa, Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus. Kisújszálláson nevelkedett, 1973 és 1978 között a szegedi József Attila Tudományegyetem biológia szakán tanult. 1978-ban kezdett vírusokkal foglalkozni, először használt módosított nukleozidot tartalmazó RNS-t. 

1983-ban avatták doktorrá, két évvel később családjával Amerikába költözött. 1989-ben a philadelphiai egyetemen helyezkedett el, amely 2005-ben szabadalmaztatta a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-terápiás alkalmazásokat. 2013-ban lett a németországi BioNTech alelnöke. 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos Pfizer–BioNTech-, majd a Moderna-féle Covid-19 oltóanyag. Házas, férje Francia Béla, gyermeke Francia Zsuzsanna kétszeres olimpiai bajnok evezős.

#Videó#karikó katalin#Tudomány-Tech#vakcina#előadás#kutatás#stressz

Címlapról ajánljuk