Tudomány-Tech

Lelőtték a poént a rég várt filmből, sorozatból? Így kerüljük el a spoilereket az interneten

Mohos MátéMohos Máté

2024. március 7. 16:11

Az ártatlannak vélt, ám masszívan spoileres posztok mellett manapság már szándékos trollkodásba is belefuthatunk a közösségi médiában. Ezek célja nem más, mint hogy elrontsa a nézők számára a várva várt filmek, vagy sorozatok, esetleg videojátékok fordulatait. 

Ha vártunk már nagyon akár filmet, akár sorozatot, akár videojátékot, biztos, hogy aggodalmaskodtunk eleget a spoilerek miatt. Akár ismerősök, akár elkapott beszélgetések, rosszabb esetben elbaltázott marketingkampányok is lelőhetik egyes alkotások történetének fordulatait.

Az internet és a közösségi média elterjedése után pedig úgy tűnhet, hogy nincs menekvés: legyen szó Han Solo haláláról, a True Detective új évadáról, vagy a Zelda-játékok felfedeznivalóiról, az internet csakúgy hemzseg az olyan posztoktól, kommentektől és mémektől, amelyekből idő előtt megtudhatjuk, mi lesz ezen, vagy azon karakter sorsa, ahelyett, hogy izgalommal szembesülhetnénk vele a mozivászon vagy más képernyők előtt.

Az amúgy is fránya helyzetet még idegesítőbbé teszi, hogy az utóbbi években elszabadultak a spoilertrollok is. 

Ők azok, akik szándékosan arra játszanak, hogy minél több embernek árulják el idő előtt a filmes, vagy sorozatos fordulatokat. 

Az elmúlt évek legnagyobb dobásainál, például a Star Wars- és a Marvel-filmeknél is tömegével akadtak ilyen trükkös, gonosz tartalmak.

Lelőtték a poént a rég várt filmből, vagy sorozatból? Így kerüljük el a spoilereket az interneten
Fotó: knowyourmeme.com

Az rtl.hu most összeszedett néhány hasznos tippet és trükköt arra, hogy kerüljük el az efféle tartalmakat internetezés közben. Sajnos a spoilerveszélytől sosem leszünk teljesen biztonságban, viszont pár egyszerű módszerrel minimálisra csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy túl korán tudjuk meg, mi fog történni a várva várt megjelenések történeteiben.

  1. Egész egyszerűen ne menjünk fel az internetre! Ha pedig ez is kevés, akkor mondjunk fel munkahelyünkön, költözzünk egy kunyhóba a hegyekben, tanuljunk meg tüzet csiholni és vadászni. Na jó, ígérjük, a többi tipp ennél realisztikusabb és hasznosabb lesz.
  2. Tiltsuk le a film, vagy sorozat címét a Facebookunkról! Ebben az esetben nem fogunk látni egy olyan posztot sem, amely tartalmazza azt a címet, amelyre a spoilerek vonatkozhatnak. Hogy ezt megtegyük, először kattintsunk saját profilképünkre a képernyő jobb felső sarkában! Ezután válasszuk ki a legördülő listából a „Beállítások és adatvédelem” opciót, ezen belül pedig klikkeljünk a „Beállításokra”. A megnyíló új lap bal alsó sarka tájékán válasszuk ki a „Profil és megjelölést”. Itt már láthatjuk is, hová kell beírni a kéretlen filmcímeket.
Lelőtték a poént a rég várt filmből, vagy sorozatból? Így kerüljük el a spoilereket az interneten
 
  1. Ha a YouTube-on járunk, sose olvassuk el a kommenteket! Egyik videónál sem. A spoilertrollok kedvelt módszere, hogy nem csak a vonatkozó előzetesek, hanem bármilyen népszerű videó alatt hajlamosak lelőni a poénokat. Hasonló vonatkozik a különösen feljövőben lévő Facebook-posztokra is.
  2. Kerüljük a Twittert! Szerencsére ez a platform Magyarországon nem annyira népszerű. Semmiképp se akkor kapjunk rá a használatára, amikor tisztán szeretnénk tartani az elménket egy közelgő premier előtt.
  3. Ellenőrizzük a biztonsági beállításokban, hogy ki küldhet üzenetet nekünk! És állítsuk be, hogy ezt csak ismerősök tehessék meg. Ritkán, de megesett már, hogy a spoilerek kéretlen üzenetek formájában jutottak el egyesekhez.
  4. Használjunk spoilerblokkoló plugint, vagyis kiegészítőt a böngészőnkben! Ezek elviekben az egész internetről képesek elrejteni előlünk a nagy fordulatokat, de típusa válogatja, hogy melyik mennyire alapos. A Spoiler Protection 2.0-ról azt írja az Escapist, hogy elég tisztességesen működik.

Nyitókép: sciencefiction.com / Disney

#Tudomány-Tech#film#sorozat#mozi#spoiler#internet#böngésző#troll#mém

Címlapról ajánljuk