Tudomány-Tech

Annyi energiát fognak zabálni az MI-k, amihez 15 atomerőmű energiája szükséges

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 14:58

A Mesterséges Intelligencia szerverek 2027-re annyi energiát fognak fogyasztani, mint Hollandia egymaga.

Becslések szerint három év múlva a teljes kapacitáson működő MI szerverek annyi áramot fogyasztanak, mint Hollandia, és 15 átlagos méretű atomerőmű teljesítményének felel meg – írja a Portfolio.

Az amszterdami Vrije Universiteit kutatója, Alex de Vries a legnagyobb MI-chipgyártó, az Nvidia tervezett eladásai alapján úgy becsülte, hogy 2027-re a teljes kapacitáson működő MI szerveregységek 85,4 terawattóra áramot fogyasztanak majd.

A Hugging Face munkatársai 88 különböző szöveg- és képgeneráló modell energiafogyasztását tesztelték. Kiderült, egy kép generálása annyi energiát fogyaszt, mint egy okostelefon feltöltése. Mivel a cégek arra számítanak, hogy a technológia használata hamarosan rutinszerűvé válik a belső működésben, és minden vezetői összefoglalót, prezentációt, és e-mailt a mesterséges intelligencia generál majd, így arra lehet számítani, ugrásszerűen megnő az MI energiafelhasználása.

Most az a cél, hogy az MI energiahatékonyságán javítsanak és csökkentsék a karbonlábnyomát. A cikk szerint a szektor most egy olyan fázisban van, amelyben a hangsúly sokkal inkább a generált tartalmak minőségére, (vagyis az ügyfélszerzésre) és kevésbé az energiahatékonysági szempontokra helyeződik. De ez változni fog.

Nyitókép: Reuters/Bruna Casas

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#mi#ai#energia#hatékonyság#atomerőmű#hollandia

Címlapról ajánljuk