Tudomány-Tech

Kiderült: ezek a kutyafajták élnek a legtovább

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 19:22

A kistermetű, hosszú orrú kutyák élnek a legtovább, ezzel szemben a lapos arcú fajták esetében nagyobb a korai halálozás kockázata.

A kistermetű, hosszú orrú kutyaféléknek a legmagasabb a várható élettartamuk, míg a lapos arcú kiskedvenceknél nagyobb a korai halálozás kockázata – derül ki a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent kutatásból.

A Guardian cikke szerint a kutatásban több mint 580 ezer fajtiszta és keresztezett kutyát elemezték – közülük 280 ezer olyanét, amely már elpusztult –, amelyek adatait állatvédő szervezetektől és nyilvántartásokból gyűjtötték össze. A tudósok figyelembe vették a kutyák méretet, arcformáját és nemét, és azt találták, hogy a fajtiszták közül

a kistermetű, hosszú orrú szuka kutyáknak volt a leghosszabb az élettartamuk: átlagosan 13,3 év.

Megállapították azt is, hogy a kutyák átlagos élettartama 12,5 év, és a nőstények valamivel tovább élnek, mint a hímek. Ráadásul kiderült az is, hogy mennyit számít az orruk hossza.

Míg a tacskók átlagos élettartama 14 év volt, addig a francia bulldogoké 9,8 év. 

A szakértők egyébként régóta mondják, hogy a rövidebb fejű – tudományos nevén brachycephalikus – kutyák hajlamosak egészségügyi panaszokra, többek közt légzési nehézségekre és bőrproblémákra. A kutatás arra jutott, hogy az utóbbi években nagyon népszerű

lapos arcú kutyák átlagos élettartama csak 11,2 év, és 40 százalékkal valószínűbb a korai halálozásuk, mint akár már a közepesen hosszú orrú kutyákénak, például a spánieleknek.

Hogy mélyebbre ássanak, a tudósok 155 fajtatiszta kutyát is megvizsgáltak, és azt találták, hogy a nagyobb kutyák általában rövidebb életűek, mint a kisebbek. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a fajtiszta kutyáknál a medián élettartam valamivel nagyobb, mint a keresztezettek esetében, ami ellentmond annak az elképzelésnek, hogy utóbbiak azért lehetnek egészségesebbek, mert változatosabb a génállományuk.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Tudomány-Tech#kutyafajták#kutya#kiskedvenc#kiskutya#várható élettartam#kutatás#tacskó#bulldog#spániel

Címlapról ajánljuk