Tudomány-Tech

A férfiak egyre konzervatívabbak, a nők egyre progresszívebbek: mélyül a nemek közti ideológiai szakadék

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 19:59

Mindössze hat évbe telt az, hogy a fiatalabb generációk szinte teljesen szembe kerüljenek.

A legutóbbi amerikai közvéleménykutatások szerint ideológiai szakadék tátong a nemek között a legfiatalabb, 18-30 éves korosztályban: a nők harminc százalékponttal progresszívebbek a férfiaknál. Németországban szintén 30, az Egyesült Királyságban pedig 25 százalékpontos a szakadék, írja a Financial Times.

Ez azért furcsa, mert a korábbi generációkra mind igaz volt az, hogy nagy általánosságban véve egy ideológiai irányba tendáltak. A Z generáció viszont annyira megosztott, hogy egyfajta „kettő az egyben” generációnak is lehet nevezni radikálisan progresszívnek nevezhető nők állnak szembe radikálisan konzervatívnak nevezhető férfiakkal.

Ez nemcsak a nyugati világban van így: a lengyelországi adatok szerint a 18-21 éves férfiak fele szélsőjobboldali pártokat támogat, míg a nőknek csupán a hatoda.

A lap szerint a szakadék mindössze hat év alatt jött létre: kulcsszerepet játszott kialakulásában a #MeToo mozgalom, amely a nőket inkább progresszív irányba terelte, a magukat fenyegetve érzett férfiaknál viszont ellentétes hatást váltott ki.

Azóta viszont nemcsak a szexuális visszaélések ügyében, hanem a migráció, valamint a rasszizmus témáiban is feltűntek az óriási különbségek. Emiatt a most felnövő generációknál is hasonló kettősségre lehet számítani. A lap emlékeztet: mivel itt a formatív politikai élményeiket szerző generációkról van szó, valószínű, hogy az ideológiai szakadék a jövőben sem záródik be.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#politika#ideológia#szakadék#metoo#nemek#férfi##konzervatív#z generáció

Címlapról ajánljuk