Tudomány-Tech

Nem tesz agresszívvá az erőszakos videójáték egy új kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 14:15

Sőt, egyeseknél hozzájárulhat a stresszhormon szintjének csökkenéséhez is, ha erőszakos videójátékokkal játszanak.

Az erőszakos videójátékokkal kapcsolatos leggyakoribb hiedelem, hogy agresszívvá teszik a fiatalokat. Számos tanulmány és kutatás foglalkozott már a kérdéssel, és születtek már olyan eredmények, amelyek rácáfoltak erre.

A Physiology & Behavior című szaklapban megjelent új tanulmány például kimutatta, hogy az erőszakos videojátékok egyáltalán nem rontanak a játékosok mentális helyzetén, sőt hozzájárulhat a stresszhormon szintjének csökkenéséhez – írja a 24.hu.

A kutatásban 54 férfi vett részt, akik 25 percet játszottak az Uncharted 4 nevű akció-kalandjáték verekedős, illetve kevésbé erőszakos részeivel. Az alanyoktól a játék előtt és után nyálmintát vettek, hogy megmérjék a kortizol és a tesztoszteron szintjének változásait, valamint különböző tesztekkel agresszív hajlamaikat is megvizsgálták.

A várakozásokkal szemben a kutatás nem talált jelentős változást a résztvevők tesztoszteronszintjében, a kortizolszint pedig csökkent azoknál a résztvevőknél, akik a játék erőszakos részével játszottak.

Vagyis a videójáték nem növelte a stresszt, épp ellenkezőleg, inkább ellazította a gamereket. Ez pedig jelentős eredmény, noha csak egy kisebb csoportot vizsgáltak meg, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók. A kutatás korlátjai közé tartozik az is, hogy csak férfiak vettek részt benne, így a jövőben nőket is be szeretnének vonni a vizsgálatba.  

A Fókusz stábjának nemrégiben tizenévesek meséltek arról, milyen az élet videójáték-függőként:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#erőszakos#videójáték#videójátékipar#agresszió#kutatás#tanulmány#stressz

Címlapról ajánljuk