Tudomány-Tech

Újabb módon kémked utánunk a telefonunk

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 14:04

Az utóbbi években egyre több ember tart attól, hogy a mindennapjaink részét képező okostelefonok mennyi információt rögzítenek és továbbítanak a gyártó felé. Az MIT új kutatása nem ad különösebb okot a nyugalomra, ugyanis az derült ki, hogy a telefon fényérzékelőjét felhasználva is lehetséges kémkedni utánunk, nem szükséges hozzá a kamera aktiválása.

A fényszenzorok apró érzékelők a telefonunk előlapján, amik a környező fény alapján állítják be a képernyő fényerejét. Az alkalmazásoknak nincs szükségük külön engedélyre a fényérzékelőhöz való hozzáféréshez, nem úgy, mint a kamerák esetében. Az MIT kutatói szerint ez rejti a legnagyobb fenyegetést, ugyanis a hackerek így kihasználhatják a szenzorok adatait, hogy rekonstruálják a képernyő előtt zajló eseményeket, számolt be az Interesting Engineering.

A kutatók szerint az érzékelő képes rögzíteni a kézmozdulatokat, ezáltal akár a magánéletünket is felfedheti mások előtt.

A Science Advances folyóiratban január elején publikáltak egy tanulmányt, amiben a képalkotó algoritmusok működését mutatták be, amik a fényszenzorok által észlelt változások alapján képesek a kijelző környezetét rekonstruálni.

A kutatók által elvégzett három teszt alapján az derült ki, hogy a hackerek láthatják a különböző kézmozdulatokat, de csak percenként 3-4 elmosódott képkocka formájában. Azonban arra is rájöttek, hogy ezek az információk videótartalmak megtekintése közben is elérhetőek.

Mi lehet a megoldás?

A hát- és előlapi kamerák évek óta vetnek fel kérdéseket az adatvédelemmel kapcsolatban, ezért ezeknek az aktivitását már kötelező jeleznie a gyártóknak. A környezeti fényérzékelők azonban kihívást jelentenek, mert passzív jellegük miatt lényegében észrevehetetlenek és meg is kerülnek mindenféle engedélyt. A kutatók így két kulcsfontosságú ellenintézkedést javasolnak.

Először is a fényérzékelők be- és kikapcsolását is funkcióvá alakítanák és bevennék a részletesebb alkalmazásengedélyek közé. Másodszor pedig szoftverrel rontanák le a kinyerhető képek minőségét, hogy az esetlegesen kinyerhető, rossz felbontású képekkel a hackerek ne tudjanak mit kezdeni.

Egy másik felvetés pedig a fényérzékelők áthelyezésére irányult, hogy a felhasználói interakciós zónától valamelyest távolabb kerülve ne tudjanak olyan pontos képet alkotni.

Hozzászólna? Az rtl.hu Facebook oldalán megteheti:

 

Nyitókép: Pexels / Andrea Piacquadio

#Tudomány-Tech#okostelefon#hacker#kémkedés#mit#kutatás#adatvédelem

Címlapról ajánljuk