Tudomány-Tech

Fellélegezhetnek a macskaallergiások: új kezelések a láthatáron

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 15:20

Egy eddig az asztma kezelésére használt anyaggal kísérleteztek amerikai kutatók, hogy megoldást találjanak a macskaallergia tüneteinek enyhítésére. Az eredmények több mint biztatók.

A macskák már az ókori civilizációk óta részei az életünknek, jó ideje pedig már a városokban is gyakori háziállat a cica. Sokan azonban nem tudnak egy légtérben megmaradni a macskákkal, mert allergiások rá. 

Vannak, akiknek már akár a macskás lakásba belépve viszketni és könnyezni kezd a szemük, folyni az orruk, tüsszögnek és kapar a torkuk. A macskaallergia sok embert érint, nekik akár a szociális életükre is kihatással lehet ez a kellemetlen betegség.

A közhiedelemmel ellentétben a kellemetlen allergiát nem a macskaszőr okozza, hanem a macska bőrén, nyálán és vizeletében található protein, ami a macska tisztálkodása során jut az állat szőrére, és ezáltal a lakás különböző pontjaira.

A tradicionális kezelés úgynevezett antihisztaminos gyógyszerekkel, vagy vagy allergén immunterápiával történik. Az utóbbi oltásokkal csökkenti az érzékenységet a betegben az allergénekre, de ez gyakran sok időt vesz igénybe, illetve nem mindenkinél válik be.

Az Egyesült Államok Nemzeti Allergológia és Infektológia Intézete (NIAID)  folytatott le egy kutatást, amiben a szokásos oltások mellett tezepelumabot is adtak a résztvevőknek. A tezepelumab nevű antiestet alapvetően az asztmás tünetek kezelésére használják. 

A kutatás során 36 százalékkal csökkent a viszketés, tüsszögés és az orrfolyás azoknál, akiknek tezepelumabot adtak, de ennél is számottevőbb eredmény, hogy a tünetek egy évvel a a kísérlet befejezése után is 24 százalékos csökkenést mutattak, amit a kutatók elképesztő sikerként könyveltek el.

Ez a felfedezés reménysugárként szolgálhat azoknak, akik hosszú ideje küzdenek a macskaallergiával.

Nyitókép: Amar Preciado / Pexels

#Tudomány-Tech#macska#allergia#tezepelumab#gyógyszerek#egyesült államok#Életmód#egészség

Címlapról ajánljuk