Tudomány-Tech

Mark Zuckerbergék rendszerszinten cenzúrázhatták a palesztinbarát posztokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 20:05

A Human Rights Watch szerint a Facebook és az Instagram „cenzúrája hozzájárult a palesztinok szenvedésének figyelmen kívül hagyásához”.

Rendszerszinten cenzúrázta Mark Zuckerberg cége, a Meta a Facebookon és az Instagramon a palesztinbarát posztokat, írja új jelentésében a Human Rights Watch nevű civil szervezet, amelyet az Independent szemlézett.

Az 51 oldalas jelentés azt állítja, hogy a Meta többszáz palesztinbarát posztot és egyéb tartalmat távolított el, vagy tekerte lejjebb elérésüket, köztük olyanokat, amelyek „a Palesztina melletti békés kiállásról szóltak”. 

Megesett az is, hogy olyan posztokat töröltek, amelyek nem fogalmaztak meg véleményt, mindössze hírértékkel bírtak a gázai konfliktus alakulásáról, és ez a hírérték épp a palesztin civilek szenvedéseire vonatkozott.

A Hamász október 7-i terrortámadásai után Izrael offenzívát indított a kétmilliós lakosságú Gáza övezet ellen (majdnem felük gyerek), amelyben eddig húszezer palesztin halt meg: valós terroristák és ártatlan gyerekek egyaránt. A szervezet szerint a Meta „cenzúrája hozzájárult a palesztinok szenvedésének figyelmen kívül hagyásához”.

A jogvédő csoport jelentésében több mint ezer esetet vizsgált, amelyek hatvan különböző országból származnak. Közülük legalább száz olyan alkalmat találtak, amikor a palesztinok melletti kiállásnak tartalomtörlés, felfüggesztés, fióktörlés, vagy valamilyen tiltás lett a következménye. Szerintük a Meta eljárása a hibás moderációs szabályok, a mesterséges intelligenciára való túlzott támaszkodás és az „indokolatlan kormányzati befolyás” együttes eredménye.

A Human Rights Watch-ot a múltban többször is vádolták Izrael elleni előítéletekkel. A szervezet alapítója, Robert Bernstein még 2009-ben állította azt, hogy az NGO „elvesztette kritikai perspektíváját a Közel-Kelettel kapcsolatban”. A szervezet idén novemberben távozó vezető szerkesztője szerint „fertőzötté” vált az, ahogy a HRW a gázai konfliktusról tudósít.

Nyitókép: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

#Tudomány-Tech#mark zuckerberg#meta#cenzúra#Hamász#izrael#palesztin#instagram#Human Rights Watch

Címlapról ajánljuk