Tudomány-Tech

Tragédia: már több mint száz elefánt halt szomjan Zimbabwe legnagyobb nemzeti parkjában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 20. 9:50

A zimbabwei park populációját megtizedelő példátlan aszály a szakértők szerint a klímakatasztrófa egyik súlyos tünete.

Mint arról december elején az rtl.hu is beszámolt, akkora szárazság sújtja Zimbabwe legnagyobb nemzeti parkját, hogy tucatjával halnak szomjan az elefántok.

Az AP friss tudósítása szerint a Hwange Nemzeti Parkban azóta csak rosszabbodott a helyzet: az elmúlt hetekben száz fölé emelkedett az elpusztult elefántok száma.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a tömeges elefántpusztulás várhatóan folytatódik, mivel az előrejelzések szerint a dél-afrikai ország egyes részein, így a Hwange Nemzeti Parkban tovább nő a forróság, miközben csapadék egyáltalán nem érkezik a térségbe.

„Az El Niño tovább rontja az amúgy is súlyos helyzetet” – mondta Tinashe Farawo, a Zimbabwei Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Hatóság szóvivője.


Az El Niño egy természetes és visszatérő időjárási jelenség, amely felmelegíti a Csendes-óceán egyes részeit, és hatással van az időjárásra szerte a világon. A klímaváltozás hatásaival foglakozó tanulmányok szerint az El Niño felerősíti az éghajlatváltozást, ami egyre szélsőségesebb következményekhez vezethet.

Az idei El Niño Kelet-Afrikában halálos áradásokat okozott, Dél-Afrikában súlyos aszályt eredményez. Ez már Zimbabwéban is érezteti hatását, ahol a szokásosnál hetekkel később kezdődött, és jóval kevesebb csapadékot hozott az esős évszak. Az előrejelzések általában száraz, forró nyárra számítanak.

A zimbabwei esős évszak egykor októberben kezdődött és márciusig tartott. Az elmúlt években azonban rendszertelenné vált, és a természetvédők hosszabb, súlyosabb száraz időszakokról számoltak be. A hatóságok most attól tartanak, hogy megismétlődik a 2019-es természeti tragédia, amikor több mint 200 elefánt pusztult el a parkot sújtó aszályban.

„A leginkább érintett elefántok a fiatalok, az idősek és betegek, akik nem tudnak nagy távolságokat megtenni, hogy vizet találjanak” – mondta Tinashe Farawo, hozzátéve, hogy egy átlagos méretű elefántnak körülbelül 200 liter vízre van szüksége naponta.

Az 14 500 négyzetkilométeres Hwange Nemzeti Parkban, amelyen nem folyik át nagyobb folyó, körülbelül 45 000 elefánt és több mint 100 egyéb emlősfaj, valamint 400 madárfaj él.

A zimbabwei parkok ügynökségét segítő természetvédelmi csoport, a The Bhejane Trust próbál segíteni a szomjazó állatoknak: naponta 1,5 millió liter vizet szivattyúznak Hwange vízfolyásaiba több mint 50 fúrt kútból.

Nyitókép: Nyasha Chingono / Reuters

#Tudomány-Tech#tudomány#afrika#klímakatasztrófa#zimbabwe#elefántok#aszály#vízhiány#szomjúság

Címlapról ajánljuk