Tudomány-Tech

Pusztulás fenyegeti az ausztráliai korallszigeteket

rtl.hurtl.hu

2023. december 16. 13:53

A korallszigetek pusztulása Ausztrália tengeri határaira is hatással lehet.

Több mint egy tucat korallszigetet fenyeget az eltűnés veszélye Ausztráliában – derül ki a Science of the Total Environment című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból, amelynek eredményeit a BBC ismertette.

A tanulmány 56 korallszigetet vizsgált meg olyan tényezők alapján, mint például, hogy mennyire érzékenyek a hőhullámokra és az árvízre. Nyugat-Ausztrália északnyugati talapzatán hármat az éghajlati veszélyeknek való kitettség alapján a „nagyon magas kockázatú” kategóriába sorolt, a Queensland partjainál lévő Korall-tengeren pedig további tizenegy szigetet minősítettek magas kockázatúnak.

Olyan korallsziget nem is volt, amelynél nem azonosítottak kockázatokat. Ez azért fontos, mert minden negyedik tengeri faj életciklusa valamelyik szakaszában a korallzátonyoktól függ. A tanulmány szerint ráadásul a tengeri hőhullámok, az óceánok vízszintjének emelkedése és az éghajlatváltozás miatt csak rosszabb lesz a helyzet. Sőt, a tanulmány szerint ez geopolitikai következményekkel is járhat:

a korallszigetek eltűnése hatással lehet Ausztrália tengeri határaira, lévén azok az országhoz tartoznak, és több mint egymillió négyzetkilométernyi területet foglalnak el.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#korall#Korallzátony#ausztrália#pusztulás#eltűnés#klímaváltozás#éghajlatváltozás

Címlapról ajánljuk