Tudomány-Tech

Csodás magyar siker: első díjat nyertek a dunai kérészek Dubajban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 17. 9:00

Fantasztikus magyar siker a dubaji nemzetközi fotópályázaton: Potyó Imre dunavirágzásról készült fotója elnyerte a fő kategória első díját.

Csütörtök este kihirdették Dubajban a 2023-as HIPA nemzetközi fotópályázat győzteseit és díjazottjait. A világ egyik legrangosabb, 450 ezer dollár összdíjazású fotós megmérettetésén fantasztikus magyar siker született:

Potyó Imre dunavirágzásról készült fotója első helyezett lett az idei év tematikáját adó fő kategóriában.

A neves, korábban már sokszorosan díjazott magyar természetfotós a Diversity (diverzitás, változatosság) kategóriában nyerte meg a 20 ezer dolláros fődíjat. Fotójának témája a Duna magyarországi szakaszán általában augusztusban 1-2 hétig zajló kérészrajzás, amire utóbbi években éppen Potyó munkássága hívta fel a nagyközönség figyelmét.


A tiszavirágzáshoz hasonló természeti esemény a hatvanas évekre teljesen eltűnt a Dunáról, a folyó szennyezettsége, a kedvezőtlen táplálékviszonok miatt hosszú évtizedekig nem volt megfigyelhető. A szennyvíztisztítás korszerűsítésének köszönhetően aztán 2012-ben ismét dunavirágzást figyeltek meg a biológusok. 


A dunai fehér kérészek (Ephoron virgo), amelyek a tiszai kérészekhez képest kisebbek, rövidebb ideig élnek és fehér színűek azóta egyre több helyen tűnnek fel a Dunán, megjelenésükről Potyó Imre évek óta készít fantasztikus felvételeket.

#Tudomány-Tech#tudomány#természetvédelem#dunavirágzás#kérész#fotópályázat#természetfotó#hipa#dubai#potyó imre

Címlapról ajánljuk