Tudomány-Tech

Példátlan: másfél óra alatt 13 cunami érte el Japánt

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 14:30

Soha nem fordult még elő, hogy ennyi szökőár keletkezzen ilyen rövid idő alatt.

Egészen megdöbbentő eseménysorral találkoztak japán kutatók, október 9-én egymás után 13 cunami indult el a Csendes-óceánban – írja az Asahi.com egy tanulmányra hivatkozva. A jelenséget Japán-szerte észlelték beleértve Honshu, Kjúsu és Shikoku fő szigeteit.

Az utolsó hat cunami átfedte egymást, és a hullámok eredeti magasságuk kétszeresére erősödtek. A mérések szerint 60-30 centiméteres szökőár érte el a partokat.

Osamu Sandanbata, a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézetének geofizika adjunktusa elmondta, hogy meglepte a tanulmány eredménye.

„Soha nem hallottam még olyanról, hogy ilyen rövid idő alatt több mint tízszer egymás után szökőár keletkezett volna” – mondta.

A cunamik valahol az Izu-szigetlánchoz tartozó Torishima-szigetektől mintegy 100 kilométerre délnyugatra fekvő tengerszakaszon keletkezhettek, ahol október 2. és október 9. között szeizmikus tevékenységet észleltek. A probléma viszont az, hogy az október 9-i szökőár idején azonban nem észleltek nagyobb földrengéseket.

Október 20-án a Torishimától mintegy 50 km-re nyugatra fekvő tengerszakaszon észak-déli irányban mintegy 80 km hosszan lebegő anyagot találtak, amely habkő lehetett. A Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézete begyűjtött ezekből mintákat és azt vizsgálják, lehet-e köze a cunamikhoz. Habkő ilyen mennyiségben egyébként vulkánkitörések után szokott előfordulni.

Nyitókép: Reuters/Tom Bateman

#Tudomány-Tech#cunami#szökőár#japán#kutatás#földrengés#vulkánkitörés

Címlapról ajánljuk