Tudomány-Tech

Bejelentették, mi 2023 legfontosabb szava

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 7:41

Két betűből áll, nem nehéz kitalálni.

A Collins-szótárak kiadója idén is megválasztotta az év szavát, ami az AI (artificial intelligence), vagyis a mesterséges intelligencia lett.

Az emberi mentális funkciók számítógépes programokkal történő modellezése – ez a pontos definíciója a Collins szótárában a mesterséges intelligenciának. A kifejezés angol megfelelőjének rövidítése lett az év szava – idézi a hvg.hu cikke a brit kiadóvállalat közleményét.

Az indoklás szerint ezt a kétbetűs szót ebben az évben négyszer többen írták le, mint az ezt megelőző időszakban, ez pedig arra utal, hogy az AI mint téma uralja a közbeszédet.

A kiadó egyébként nemcsak az internetet, hanem a különböző könyveket, folyóiratokat és persze a közösségi médiát is monitorozva dönti el, hogy melyik szó volt a legnagyobb hatással volt a közbeszédre az adott évben.

A lap megjegyzi, hogy majdnem a „greedflation” nyert, ami azt a tisztességtelen gyakorlatot jelenti, amikor egyes vállalkozások az inflációra hivatkozva emelik az áraikat, miközben valójában csak profitot próbálnak maximalizálni. Sokat használt szó volt még a „debanking” is, ami annyit tesz, hogy valakit elzárnak a banki szolgáltatások használatától.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#ai#2023#szó

Címlapról ajánljuk