Tudomány-Tech

33 állam perelte be az Instagram üzemeltetőjét, mert krízist okoz a gyerekek és fiatalok körében

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 19:25

A beadvány szerint a Meta nagyon jól tudja, hogy káros, amit művel.

33 amerikai állam perelte be az Instagramot és a Facebookot is üzemeltető Metát, mert szerintük a cég tudatosan okozott a platformjai iránti függőséget gyerekek és tinédzserek számára, mentális egészségügyi krízist kiváltva ezzel. A beadvány, amit kedden nyújtottak be egy szövetségi bíróságon Kaliforniában, azt is állítja, hogy a cég félrevezette a nyilvánosságot platformjainak veszélyeit illetően.

A Meta erőteljes és példa nélkül álló technológiákat használt fel, hogy magához csábítson, elkötelezzen és végül behálózzon fiatalokat és tizenéveseket. A motivációja a profit

– áll a beadványban, amire a Meta azt válaszolta, hogy „csalódott”, amiért az államügyészek ezt az utat választották ahelyett, hogy együttműködnének az iparágban tevékenykedő cégekkel, hogy az életkornak megfelelő, világos szabályokat alkossanak a tizenévesek által használt alkalmazásokra vonatkozóan.

A Guardian emlékeztet, hogy 2021-ben olyan iratok láttak napvilágot, melyek alapján a Meta tisztában volt azzal, hogy az Instagram függőséget és testképzavarokat okoz tizenéves lányok körében. A beadvány arra is kitér, hogy a cég arra törekszik, hogy a fiatalok a lehető legtöbb időt töltsék a közösségi platformok használatával.

A perhez kilenc további állam csatlakozhat kedden, emellett több száz másik, mások mellett tankerületek által kezdeményezett eljárás van folyamatban a Meta és más közösségi platformok ellen.

Nyitókép: HRAUN / E+ / Getty Images

#Tudomány-Tech#meta#instagram#per#gyerekek#tinédzserek#függőség

Címlapról ajánljuk