Tudomány-Tech

A mesterséges intelligenciának néhány év múlva annyi energiára lesz szüksége, mint egész Hollandiának

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 18:28

A szerverek hűtésére felhasznált vízmennyiség is kihívások elé állítja az iparágat.

Egy új tanulmány szerint a mesterségesintelligencia-iparág annyi energiát fog felhasználni 2027-re, mint egy Hollandia méretű ország – írja a BBC.

Azóta, hogy tavaly berobbant a ChatGPT, a nagy tech-cégek egymással versenyezve építik be szolgáltatásaikba a mesterséges intelligenciát, így ezek működése jóval több energiát emészt fel a hagyományos alkalmazásoknál. Ugyanakkor arra is kitér a tanulmány, hogy ha a mesterséges intelligencia jelenlegi bővülési üteme csökken, akkor a környezeti hatás is kisebb lehet. Ám a tanulmány szerzője maga is felhívja a figyelmet arra, hogy az efféle kutatások spekulatívak, mert a techcégek nem hoznak nyilvánosságra elég adatot.

Az amszterdami Vrije Universiteit üzleti és közgazdaságtudományi iskolájának doktorjelöltje, Alex De Vries úgy számol, hogy 2027-re 85-134 terrawattórát tesz ki a mesterséges intelligenciát működtető szerverek áramfogyasztása, ami a világ energiafogyasztásának mintegy fél százaléka. A kutató szerint ezért csak azokon a területeken kellene használni a mesterséges intelligenciát, ahol arra valóban szükség van.

A DataVita nevű skót adatközpont vezetője, Danny Quinn elmondta, hogy a cég 2023 elején hetente egy-két megkeresést kapott mesterséges intelligencia-alkalmazást futtató szerverek elhelyezésére, mostanra viszont több százat. Míg egy hagyományos szerver energiaigénye egy családi házéhoz hasonló, a mesterséges intelligenciát futtató szervereké mintegy hússzor nagyobb. Szerinte Skócia hűvös, esős éghajlata jól jön a gépek hűtéséhez, de az így is komoly feladat.

Legutóbbi fenntarthatósági jelentésében a Microsoft azt írta, hogy a szervereinek hűtésével összefüggő vízfelhasználása 2021 és 2022 között 34 százalékkal nőtt, 6,4 millió köbméterre, ami 2500 olimpiai méretű úszómedencének felel meg.

Vannak ugyanakkor, akik abban reménykednek, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a környezetvédelmi kihívások megoldásában. A Google és az American Airlines kutatása szerint a pilóták felére csökkenthetik a globális felmelegedéshez hozzájáruló kondenzcsík-kibocsátást a repülési magasság megválasztását segítő kísérleti mesterségesintelligencia-alapú eszközzel. A mesterséges intelligencia a fúziós energia felhasználására irányuló kutatásokban is áttörést hozhat.

Nyitókép: Rebecca Lewington/Cerebras Systems/Handout via REUTERS

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#energia#fenntarthatóság

Címlapról ajánljuk