Tudomány-Tech

Földet ért a minta az egyik legveszélyesebb aszteroidáról

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 20:21

Megérkeztek a minták, amiből kiderülhet, hogyan lett élet a Földön.

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyők fékezte kapszula földet ér a sivatagban, benne mintegy 250 grammnyi kőzetmintával, amelyet 2020 októberében gyűjtött be az OSIRIS-Rex a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű, Bennu aszteroidán.

A Bennu egy rendkívül veszélyes aszteroida. A tudósok számításai szerint a következő 300 évben 1 az 1750-hez az esélye annak, hogy belecsapódjon a bolygónkra, a legaggasztóbb dátum azonban még odébb van, az 2182. szeptember 24-e lesz. Ha eltalálná a Földet, akkor egy 9 kilométer átmérőjű krátert hozna létre és 960 km-es körzetben mindent elpusztítana.


A BBC szerint többek között ezért is érdemes közelebbről megismerkedni Bennuval. Ha tudjuk, miből áll az aszteroida, akkor kitalálhatunk módokat a megállítására – ha szükségünk lesz rá.

Emellett tudományos szempontból sem érdektelenek a minták, amelyeket a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre. A tudósok abban reménykednek, hogy segítenek megérteni, hogyan alakult ki a Földön az élet.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból.

A mintát tartalmazó kapszula Földre küldését követően az űrszonda egy másik aszteroida, az Apophis felé indult, és misszióját kilenc évvel meghosszabbították.

Nyitókép: Reuters/NASA.

#Tudomány-Tech#bennu#aszteroida#nasa#föld

Címlapról ajánljuk