Tudomány-Tech

Kiderült, mi okozta a Holdon a rejtélyes rengéseket

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 11:36

Szakértők szerint az égitest szeizmikus mozgásának megértése elengedhetetlen lehet a jövőbeli kutatásokhoz.

Kisebb rengéseket okozhat az amerikai űrhajósok által hátrahagyott űrhajó modulja – írta egy tanulmányra hivatkozva a CNN.

A kutatók az Apolló-korszak adatainak modern algoritmusok segítségével történő elemzésével tárták fel a szeizmikus tevékenység eddig ismeretlen formáját. E szerint

a Holdon fellépő hatalmas hőmérséklet-ingadozások miatt kitágulnak és összehúzódnak az ember által alkotott tárgyak, ezek pedig kisebb rezgéseket idézhetnek elő.

A Hold felszínén mínusz mínusz 133 Celsius-fok és plusz 121 Celsius-fok között változik a hőmérséklet.

Az ingadozás egyébként az egész Holdra hatással van, de az észlelt minirengéseket kétség kívül az ember által alkotta szerkezet okozta. A tudósok feltehetően azért tudták érzékelni ezeket a szeizmikus mozgásokat, mert néhány száz méterre található a modultól a mérésre használt műszer.

Ezek a rengések annyira kicsik, hogy valószínűleg akkor sem érezné az ember, ha éppen ott állna a Holdon. Szakértők szerint az égitest szeizmikus mozgásának megértése elengedhetetlen lehet a jövőbeli kutatásokhoz, ha az emberiség valóban állandó bázist akar ott építeni. 

Nyitókép: MTI/AP/ISRO

#Tudomány-Tech#hold#rengés#tanulmány#nasa

Címlapról ajánljuk