Tudomány-Tech

A NASA műholdja lefotózta a Holdba csapódott orosz űrszondát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 1. 20:26

Az augusztus 19-én lezuhant Luna-25 csinos kis krátert vájt a Hold felszínébe.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön közzétett egy felvételt, amin jól látszik a Hold déli pólusának az a vidéke, ahol augusztus 19-én lezuhant az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz Luna-25 holdszondája.

Az oroszok augusztus 21-én tették közzé a kudarcot vallott holdküldetés hozzávetőleges koordinátáit, ezek alapján a NASA mérnökei a terület fölé tudták irányítani a Hold körül keringő LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) műholdjukat. Az LRO augusztus 24-én nagy felbontású fotókat készített a Hold felszínéről a megadott új parancsok alapján, és a felvételek elemzésekor a szakértők meg is találták a Luna-25 becsapódásának helyét.

A NASA műholdja lefotózta a Holdba csapódott orosz űrszondát
2022. júniusi és 2023. augusztusi felvételek összehasonlítva – Forrás: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

A fotón jól látszik egy nagyjából 10 méter átmérőjű friss kráter, amiből oldalra nagy mennyiségű kőzetanyag és holdpor szóródott ki. A számítások szerint a Luna 25 nagyjából 400 kilométerre a tervezett landolási helytől zuhant le.

A Luna 25 az új orosz holdprogram fontos kiindulópontja lett volna, de az ember nélküli landolóegység szoftverhiba miatt letért a megadott pályáról és a Hold felszínébe csapódott. Az oroszok elsőként akartak landolni a Hold déli pólusán, ahol néhány nappal később India sikeres landolást hajtott végre. 


Nyitókép: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

 

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#roszkozmosz#luna-25#hold#nasa

Címlapról ajánljuk