Tudomány-Tech

Kutatók: pénteken délután már nem kéne dolgozni

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 19:44

Ezzel valószínűleg sokan egyetértenek.

Nem kéne dolgozni péntek délután, állapították meg amerikai kutatók. A tudósok a dolgozók teljesítményét vizsgálták, és csodák csodájára kiderült, hogy a pénteki nap, valamint a délutánok már önmagukban is a legkevésbé termékeny időszakok, a péntek délutánok pedig aztán főleg.

A Texas A&M Egyetem szakembereinek vizsgálata arra mutat rá a ZME Science szerint, hogy a péntek délután a munkavállalói termelékenység mélypontja. Az eddigi kutatások inkább munkanaplókon, illetve önbevallásos felméréseken alapultak, de most objektívabb módszerekkel, a számítógép-használati mérőszámok alapján próbáltak eredményre jutni.

A kutatók egy nagy texasi energiavállalat majdnem nyolcszáz dolgozójának kétéves teljesítményét vizsgálták. Összevettették a hét különböző napjaira és napszakjaira vonatkozó mutatókat. Kiderült, hogy teljesítmény tekintetében lassan indul a hét, de keddtől csütörtökig általában egyenletes erőfeszítésekkel dolgoznak a munkavállalók.

Pénteken viszont 19,1 százalékos esés következett be átlagban a teljesítményben.

A kutatók a tanulmányuk alapján azt javasolják, hogy az üzleti vezetők gondolják át a jelenlegi munkarendet, biztosítsák a munkahét legproduktívabb napjainak legjobb kihasználását. Javasolják a négynapos munkahét, valamint a hibrid munkavégzés kipróbálását.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#péntek#munka#kutatás#texas#egyetem#teljesítmény#munkavállaló

Címlapról ajánljuk