Tudomány-Tech

Egy Puli keresi majd a vizet a NASA-nak: elindul az első magyar műszer a Holdra

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 6. 21:45

Magyar űreszközt bocsát fel a NASA, amelyet a Puli Space Technologies gyártott.

Elindul a világűrbe a Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper), amely projekttervét a NASA finanszírozta, és összesen 290 ezer dollárt kapott, írja a Telex. A lapnak azt mondta Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója:

„Az eredeti elképzelés Lucsányi Dávid fejéből pattant ki, aki kitalálta, hogy a laptopokban megtalálható CMOS-szenzorhoz hasonlót fejlesszünk tovább úgy, hogy tudjuk használni neutronok detektálására”.

A Vízszimatoló az Intuitive Machines IM-2-es küldetésén megy majd a a Holdra, a tervek szerint a következő év első felében. A cég több NASA-projektet elnyert, a kereskedelmi holdrakomány-szolgáltatások 8 helyéből például 3-at elvitt, az IM-2 pedig több elsőséget is begyűjthet, mint például az első mobilhálózat működtetését a Holdon.

A Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) tavaly májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését. Maga a műszer egy kicsi, alig negyven dekás detektor, ami képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet.

Nyitókép: Puli Space Technologies

#Tudomány-Tech#puli#nasa#világűr#hold#magyar#műszer

Címlapról ajánljuk