Tudomány-Tech

Kifehérítette a bőrét és kék szemeket adott egy ázsiai nőnek a mesterséges intelligencia

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 3. 8:14

Újabb bizonyíték arra, hogy a mesterséges intellgiencia is lehet rasszista: kifehérítette a bőrét és kék szemeket adott egy ázsiai nőnek az AI.

Alaposan meglepődött a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) egyik 24 éves, hamarosan matematikából és számítástechnikából diplomázó ázsiai származású hallgatója, amikor megkért egy AI programot, hogy kreáljon profi portrét neki egy fotó alapján.

A Boston Globe cikke szerint Rona Wang a Playground AI nevű képgenerátorba töltötte fel az egyik szelfijét, azzal az utasítással, hogy alakítsa át kicsit annyira, hogy alkalmas legyen profi portrénak a LinkedIn szakmai közösségi oldalra.

Az eredmény? Az AI európai arcvonásokat, fehérebb bőrt, szőkésbarna hajat és kék szemeket adott Rona Wangnak.


A MIT diákja szerint érdemes arról beszélni, hogy a mesterséges intelligenciák is lehetnek elfogultak.

A faji elfogultság visszatérő probléma az AI-eszközökben

– fogalmazott Rona Wang, aki szerint a közeljövőben gond lehet, ha például egy cég mesterséges intelligencia segítségével választja ki a legalkalmasabbnak gondolt jelöltet egy állásra, és a program a kinézetük alapján javasol embereket.

Suhail Doshi, a Playground AI alapítója reagált Wang twitteres bejegyzésére, azt állítva, hogy a modelljük egyelőre nem képes olyan feladatok helyes végrehajtására, mint amilyenre Wang kérte. „Sajnos nem elég okos. Nem vagyunk ezzel elégedettek, és reméljük, hogy találunk rá megoldást.”

Nincsenek a fentiekhez hasonló gondjai a rasszizmussal az AI által generált influenszernek, akinek soha nincs rossz napja:


Nyitókép: Rona Wang / Twitter

#Tudomány-Tech#infotech#ai#mesterséges intelligencia#rasszizmus#rasszista

Címlapról ajánljuk