Tudomány-Tech

Ennek az online játékfegyvernek az árából egy százmilliós budapesti lakást is lehetne venni – elment az emberek esze?

Dévai LászlóDévai László

2023. augusztus 1. 10:48

Az FPS-játékok királya, a Counter Strike (CS) sokaknak nemcsak szórakozás vagy kikapcsolódás, hanem kőkemény üzlet is. A játékban megvásárolható és cserélgethető tárgyak és skinek révén az elmúlt tíz évben olyan piac épült a játék köré, amiből egyes kereskedők képesek több tíz- vagy akár százmilliós hasznot is kivenni. A legdrágább skin ára eléri a 675 millió forintot – mutatjuk, hogy néznek ki a legdrágább fegyverek.

Ahhoz, hogy megpróbáljuk megérteni, hogy miért képesek egyesek kiadni egy online, kézzel nem fogható pixelhalmazért akár egy budapesti lakás árát, tisztáznunk kell, hogy egyáltalán mi ez a játék, amiről beszélünk, és mik azok a skinek.

A Counter Strike (CS) taktikai lövöldözős játék, amelyben öt játékos játszik öt játékos ellen. A két csapatban terroristák és terrorelhárítók csapnak össze egy pályán. A terroristák célja, hogy a náluk lévő bombát a célterületre eljuttassák, időzítsék és megvédjék egészen addig, amíg fel nem robban. A terrorelhárítók feladata értelemszerűen ennek megakadályozása. 

Több játékmód is van a játékban, de az alapkoncepció ez volt. A Counter Strike-nak több kiadása is megjelent az elmúlt közel 25 évben. Az első CS 1999-ben jelent meg ezen a néven, előtte lényegében a Half Life nevű játék egyik játékmódja volt.


Nagyon röviden a játékmenetről: egy meccs körökből áll, aki több kört nyer meg, az nyeri a meccset. A körök elején fegyvert lehet vásárolni (nem valódi, hanem játékpénzből). A kör elején minden csapattagnak ugyanannyi pénz áll a rendelkezésére, egy adott összegből kell fegyvert, golyóálló mellényt, gránátokat, Molotov-koktélt vagy vakító gránátot vásárolni. Az első körben pisztollyal esik egymásnak a két csapat, majd utána attól függően, hogy nyernek-e köröket (a győztes több pénzt kap) tudnak jobb és jobb fegyvereket venni. A játékosoknak alapból egy pisztolyuk és egy késük van. A késsel csak nagyon közelről lehet kiiktatni az ellenfelet.

A játékosok úgynevezett alapfegyvereket kapnak, ami azt jelenti, hogy többnyire nincs színük, mintázatuk, csak sima fekete, esetleg barnás árnyalatuk. A Counter Strike fejlesztője, a Valve épp 10 éve, 2013-ban vezette be az úgynevezett skineket a játékban. Ezeknek 

a skineknek az a lényegük, hogy másképp nézzenek ki, mint az alapfegyverek. Vannak egészen egyszerűek, de akadnak igazi műalkotások is. A skinektől nem játszik jobban az ember, tehát az esztétikai élményen túl mást előnyt nem biztosítanak.

A skineket a játékban szerzett virtuális ládákból lehet kinyerni. A ládákat már be lehet szerezni harmadik féltől származó oldalaktól is, de erre majd kicsit később visszatérünk. A ládák ára változó, általában 2 és 5 euró között mozognak, de vannak olyan tárolók is, amik ennél sokkal drágábbak. Egy láda kinyitásához nemcsak magára a ládára van szükségünk, hanem egy kulcsra is, amit nem mástól, mint a fejlesztőtől, a Valve-től tudunk megvenni. Ennek az ára nagyjából 2,5 euró. Ha kinyitunk egy ládát, akkor különféle skineket szerezhetünk belőle. Vannak olcsóbb, nem túl ritka skinek, de akadnak egészen ritkák és drágák is.

Fontos megjegyezni, hogy két pontosan ugyanolyan skin nem létezik a játékban, vagyis minden skin egyedi. Ez annak köszönhető, hogy a skineken látható minta véletlenszerűen kerül rá a fegyverekre. Ezt jelöli az úgynevezett „Pattern ID”. A ritka, különleges, érdekes részletekkel tarkított minták rendszerint többe kerülnek. Érdemes még beszélnünk a skinek állapotáról is. A ládából kinyitott skinek nem mindig újak, sőt többnyire nem azok. Az állapotot a „float” értéke adja meg, e szerint a különböző kategóriák így alakulnak:

  • Gyári, új (float értékhatár: 0,00 – 0,07),
  • kevéssé használt (float értékhatár: 0,07 – 0,15),
  • harctéren tesztelt (float értékhatár: 0,15 – 0,38),
  • viseltes (float értékhatár: 0,38 – 0,45),
  • háború tépázta (float értékhatár: 0,45 – 1,00).

Az egyik legkedveltebb M4A1-S skin, a Printstream kinézete például így változik annak hatására, hogy milyen a kopási értéke:


Hogy miért fontos a kopás mértéke? Az M4A1 Printstream háború tépázta ára nagyjából 100 dollártól kezdődik, míg a gyári, új állapotban lévőkért 500 dollárnál többet is kifizetnek.

Mutatunk 10 online játékban megvásárolható tárgyat, amiknek az árából akár egy luxust autót vagy egy házat is lehetne venni
Fotó: Steam 

Általánosságban elmondható, hogy a kések a legdrágább tárgyak a játékban. Ezt viszont némileg bonyolítja, hogy vannak olyan fegyver skinek, amelyek különböző ritka matricákkal felturbózva szintén csillagászati árakon tudnak elkelni. A piac mostani legdrágább matricája a 2014-es katowicei nagyverseny alkalmából kiadott iBUYPOWER HOLO. Ebből a matricából van nem hologramos verzió is. A kettő között az a különbség, hogy a hologramos csillog, vibrál, játszik a fénnyel, a nem hologramos pedig csak matt felületű. Akárhogy is, 

egyetlen iBUYPOWER HOLO mostani piaci ára a csgoskins.gg oldal szerint 82 ezer dollártól, vagyis átszámítva 27,6 millió forinttól keződik.

Mutatunk 10 online játékban megvásárolható tárgyat, amiknek az árából akár egy luxust autót vagy egy házat is lehetne venni
Fotó: Twitter

Ez azt jelenti, hogy a borítóképünkön szereplő Ak-47-es Redline (aminek az ára 300 dollár körül van) és a ráragasztatott négy darab méregdrága matrica nagyjából annyit érnek, mint egy kis magyar vidéki ház. Az iBUYPOWER egyébként egy egyedi PC-építéssel foglalkozó vállalat, amely csapatot indított a már említett katowicei eseményen és a szintén 2014-ben megrendezett kölni döntőn is. Ezzel a matricával kizárólag a szintén 2014-es katowicei verseny alkalmából kiadott Titan HOLO veszi fel a versenyt, ennek az ára pár száz dollárral az iBUYPOWER alatt mozog. A Titan is egy professzionális esport egyesület volt, ami 2016-ban megszűnt, csak úgy, mint az iBUYPOWER.

Ennek az online játékban megvehető fegyvernek az árából egy százmilliós budapesti lakást is lehetne venni
Fotó: Twitter

Ezeknek a matricáknak az ára nagy hatással volt azoknak a kapszuláknak az árára, amelyekből kinyithatók – a matricákat ugyanis nem ládákból lehet kinyitni, mint a fegyvereket. Egy EMS Katowice 2014 Challengers kapszulát, amelyből például az iBUYPOWER HOLO is kinyitható, 20 ezer dollár (több mint 6,7 millió forint) fölötti áron lehet megvásárolni.

A legdrágább skinek

A Counter Strike skinek piacán rengeteg méregdrága skin mozog, felsorolni is nehéz a legritkábbakat és a legkeresettebbeket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján három olyan skin van, amikre a gyűjtők képesek elképesztő pénzeket áldozni. Az egyik ilyen a Souvenir Dragonlore AWP (vagyis mesterlövészpuska).

A Dragonlore skinek úgynevezett Souvenir csomagokból nyithatók, amelyek meglehetősen ritkák, a Valve már nem is ad ki ilyeneket. Utoljára 2018-ban, a bostoni nagydöntő alkalmából dobtak piacra olyan pakkokat, amikből ki lehetett őket nyitni.

Nagyrészt ennek köszönhető, hogy nagyon drágák lettek. Ezekből a skinekből kevés igazán jó állapotú van fent, a csgoskins.gg szerint összesen 12 gyári állapotú létezik a világon. Egy ilyen Souvenir Dragonlore ára több mint 410 ezer dollár, tehát nagyjából 140 millió forint körül mozog. Az alig használtakból már valamivel több van, 17 darab, ezért azoknak az ára is valamivel alacsonyabb, 237 ezer dollárba, azaz hozzávetőlegesen 80 millió forintba kerülnek. A Dragonlore-okból léteznek nem Souvenir darabok is, a különbség az, hogy a nem Souvenir skineken nincsenek gyárilag ragasztott csapatmatricák.

Ennek az online játékban megvehető fegyvernek az árából egy százmilliós budapesti lakást is lehetne venni
Fotó: Twitter

A játék legdrágább tárgya jelenleg egy kés, egészen pontosan egy karambit. Egy jó Pattern azonosítójú (ID) Karambit Case Hardened ára 1 millió dollár fölötti is lehet, egy kínai gyűjtő ilyen késének értékét 1,5-2 millió dollárra (több mint 505 millió forintra) saccolják. 

Az említett Case Hardened minta lényege, hogy vannak benne különböző színű elemek, kék, arany, piros, sárga, lila. Az ezzel a mintával rendelkező skinek közül azok érik a legtöbbet, amelyeknél a játék közben látható felületek (playside) tisztán kék színűek. Ezeket nevezik Blue Gemeknek. A legtisztábban kék Pattern azonosítójú Case Hardened karambitok kódjai a következők: 387, 442, 269, 321, 73, 955, 853, 902, 507, 776.

Ha valaki egy olyan Case Hardened karambitot nyit ki, aminek a fenti kódok közül valamelyik az azonosítója, akkor a legrosszabb esetben is tízmilliók ütötték a markát.

Jobb esetben pedig százmilliós összegről beszélhetünk. Ehhez persze az is kell, hogy a kinyitott skin jó állapotú legyen, vagy legalábbis ne legyen háború tépázta.

Ennek az online játékban megvehető fegyvernek az árából egy százmilliós budapesti lakást is lehetne venni
Fotó: Twitter

A Case Hardened minta más fegyvereken, például Ak-47-eseken is létezik. Ebből is a Blue Gemek a legdrágábbak, nemrég egy 661-es mintájút adtak el több mint 400 ezer dollárért (majdnem 135 millió forintért).

Ennek az online játékban megvehető fegyvernek az árából egy százmilliós budapesti lakást is lehetne venni
Fotó: Twitter

Hátrább az Ak-kal

Az egyre csak dráguló Counter Strike skinek kapcsán megkerestük a magyar CS-közösség legismertebb alakját, Török Balázst, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kodiakot. Kodiak lényegében a magyar CS-kultúra megteremtője, korábbi profi játékos, aki már lényegében a kezdetektől fogva játszik a játékkal, a Honvéd Esport szakosztályán is oktatta a játékot.


Szerinte nehéz pontosan megmondani, minek tudható be, hogy az elmúlt években brutálisan megdrágultak ezek a skinek, az azonban világosan látszik, mely skinek lettek a legkeresetebbek.

Egyértelműen a régi skinek árai lőttek ki, amiket már szinte lehetetlenség kinyitni, ugyanis kis túlzással már elfogytak azok a ládák, amelyekből meg lehetne őket szerezni

– mondta Kodiak, aki szerint a Valve kiadhatna ismét olyan ládákat, pakkokat, amikből ki lehetne nyitni egy Dragonlore-t, de ez láthatóan nem érdeke a cégnek.

Nekem is volt egy Dragonlore-om, hosszú évekkel ezelőtt eladtam 1300 dollárért. Akkor azt hittem, milyen jó üzletet csináltam, de ma már ezek a skinek nem 1300 dollárért, hanem 13 ezer dollárért mennek

– emlékezett vissza.

Kodiak szerint az árak meredek emelkedése kicsit annak is köszönhető volt, hogy kijött a hír: hosszú idő után teljesen megújul a Counter Strike, a fejlesztő ígéretei szerint idén nyáron kijön a CS2.

A bejelentés után hirtelen minden drágább lett, de ez most kicsit visszaállt, inkább a hullámzás a jellemző.

– tette hozzá. Kodiak úgy véli, hogy a skinek piacára nagy hatással lesz az új játék, tekintve, hogy megváltoznak a fények, a grafika, bizonyos fegyvermodellek is, ez pedig azt jelenti, hogy bizonyos skinek nem fognak olyan jól kinézni az új játékban, más skinek meg éppen hogy jobban fognak festeni. A Gamma Doppler kések ára a CS2-ről szóló hírek hatására például már most látványosan kilőtt.

Elment az eszük?

Mint minden piacon, itt is felmerül a kérdés: attól, hogy az eladók így árazzák be ezeket a tárgyakat, ezek valóban meg is érnek annyit? Ha az egyszerű megközelítést nézzük, miszerint minden annyit ér, amennyit adnak érte, akkor a válasz igen, ezek a pixelhalmazok tényleg annyit érnek, mint egy budapesti, belvárosi ingatlan, ugyanis több alkalommal ki is fizették már értük a kért összegeket.

A CS skinek piacán a tőke elsősorban az arab országokban és Kínában van,

ahogy sok más piacon is. A közel-keleti- és kínai gyűjtők elképesztő pénzeket fizetnek azoknak a kereskedőknek, akik hozzájutnak egy-egy drágább skinhez. Egyesek szerint a piacot az említett gyűjtők mesterségesen manipulálják, hogy a saját felhalmozott gyűjteményük összértéke növekedjen. 

A Valve alapvetően nem nézi jó szemmel az ilyesfajta spekulációt, de mivel ez egy szabad és nehezen szabályozható piac (köszönhetően annak, hogy harmadik féltől is lehet skineket venni), nagyon nehéz ezeket a befolyásolási kísérleteket egyértelműen bizonyítani vagy egyáltalán monitorozni. 

Nyitókép: Steam

#Tudomány-Tech#counter strike#csgo#online#videojáték#kereskedelem#ma#online játék#fegyver#first person shooter#fps#drágaság#luxus#gamer

Címlapról ajánljuk