Tudomány-Tech

Mély dekoltázs egy kis karóra számlapján – összegyűjtöttük a legbizarrabb Bond-kütyüket, amik tényleg megvalósultak

Dévai LászlóDévai László

2023. július 30. 14:53

Tévés óra, rakétás hátizsák, távirányítós kocsi, botcsinálta GPS – kevesen tudják, de a 007-es által használt, gyakran meglehetősen gagyinak tűnő eszközök közül sok valóban működő koncepció volt, vagy a filmek után valósították meg. Összegyűjtöttük a legfurább, de mégis működőképes Bond-kütyüket.

Amióta Ian Flaming karaktere 1962-ben először vászonra került, a James Bond-filmek elengedhetetlen részévé vált, hogy a 007-es ügynököt egy fontos, az egész világ sorsát eldöntő küldetés előtt felszereljék különböző hightech cuccokkal.

Ezeknek az eszközöknek a nagy része kicsit vicces, már-már komolytalan hatást kelt, mégis akadnak köztük olyanok, amelyek nemcsak kellékek, hanem valódi, működőképes termékek voltak.

A következőkben azokat a kütyüket vesszük sorra, amelyek már a filmek megjelenésekor is működőképesek voltak, illetve prototípus formában léteztek, vagy pedig a Bond-mozik után valósultak meg.

Az óra, aminek a számlapján Bond melleket mutat a kollégáknak

Az 1983-as Polipka (Octopussy) című Bond-filmben a 007-esnek a fejlesztés alatt álló kütyüket mutogatják, az eszközök között szerepel egy óra, ami képes mini tévéként funkcionálni. A Roger Moore-féle Bond az órát rögtön ki is próbálja: az első dolga, hogy egy mélyen dekoltált felsőben dolgozó irodista melleit megmutassa kollégáinak a számlapon.


Kevesen tudják, hogy a Polipkában látott tévéóra nem az ügyes produkciós dizájn eredménye, hanem a Seiko nevű legendás japán óragyártó terméke. A tévéadást fogni és leadni képes órát egy évvel a film előtt, 1982-ben mutatták be Japánban, de a premier után elkezdték James Bond órájaként reklámozni. Ugyanabban az évben az Egyesült Államokban is árulni kezdték. 


1984-ben a gyártó elérte, hogy elismerjék az órát mint a világ legkisebb tévékészülékét. Az óra egyébként csak a felső, aprócska digitális részen mutatja az időt, lent pedig egy 3 centiméter átmérőjű, folyadékkristályos kijelzőből áll. Az adást vevőkészülék segítségével lehetett fogni, amit csatlakozóval kellett az órához rögzíteni.

A szetthez tartozott egy fülhallgató is, az órában ugyanis hangszóró nem kapott helyet.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az óra kijelzőjének a minősége meg sem közelítette a promóciós anyagokban látottakat. Hogy valójában milyen volt a Seiko tévés órájának a képminősége, ezen a linken lehet megnézni.

Tévés óra, rakétás hátizsák, botcsinálta GPS – összegyűjtöttük a legbizarrabb Bond-kütyüket, amik tényleg megvalósultak
Fotó: Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images

Rakétás hátizsák, vagyis jetpack

Az 1965-ös Tűzgolyóban (Thunderball) Sean Connery egy rakétás hátizsákot, ismertebb nevén jetpacket használt. A fura, technikaórára készült projektre hajazó hátizsákról kevesen hitték volna, hogy működő eszköz, pedig ahogy Ken Adam, a filmen dolgozó produkciós iroda vezetője a Guardiannek adott interjújában elmondta, a forgatáson használt jetpack nagyon is valódi volt, és alkalmas arra, hogy repüljön vele az ember.

Természetesen voltak korlátai, nem lehetett úgy használni, ahogy a filmben bemutatták, de meglepően jól működött, és Adam szerint képes lett volna egy embert a magasba emelni.


A jetpackek tömeggyártása soha nem indult be, mert veszélyesek, drágák, és nehezen kezelhetők voltak. Az egyik legnépszerűbb és leghasználhatóbb jetpackhez hasonló ruházatot a brit Gravity nevű cég gyártja, az ő ruhájukat nem kevesebb, mint 400 ezer dollárért, mostani árfolyamon több mint 135 millió forintért lehet megvásárolni. Tehát nem mondhatni, hogy bagóért vesztegetik, de legalább mindent meg lehet vele tenni, amire James Bond képes volt a vásznon.

Aston Martin szonár / GPS

Sean Connery az 1964-es Goldfingerben Q-tól, a Bond-filmek techgurujától megkapja a legújabb Aston Martin DB5-öt, amiben helyet kapott egy hajók helymeghatározó rendszeréhez hasonló, szonárra emlékeztető rendszer. Ezt James Bond a filmben úgy használja, mint a ma ismert GPS-t.


Azt nem tudni, hogy a Bond-filmek mennyiben inspirálták a Hondát, mindenesetre a gyártó 1981-ben Electro Gyrocator néven kiadta a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható autós navigációs rendszert. Az inerciális navigációs rendszer követte a megtett távolságot, a kiindulási pontot és az irányt.


Távirányítós BMW

Az 1997-es A holnap markában című filmben Pierce Brosnan egy telefon segítségével vezeti a BMW-jét. A moziban látható Ericsson típusú telefon sajnos erre alkalmatlan, de maga a technológia létezik. 2015-ben a Jaguar által birtokolt Land Rover bemutatott egy okostelefonos alkalmazással irányítható modellt, amivel nagyjából mindent meg lehet csinálni, amit Bond összehozott a filmbeli BMW-vel.


A technológiát azóta a BMW is lemásolta, ők egy parkolássegítő rendszert mutattak be annak tudatában, hogy valami nagyon hasonlót már megvalósított James Bond az egyik autójukkal.



Nyitókép: Brian Brainerd / The Denver Post / Getty Images

#Tudomány-Tech#james bond#kütyü#seiko#jetpack#fejlesztés#gps#találmány#ma

Címlapról ajánljuk