Tudomány-Tech

LeBron fiának szívleállása után Elon Musk rögtön arról elmélkedett, hogy a covid-oltás mellékhatásáról lehetett szó

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 21:34

Még javában ellátás alatt volt Bronny James, amikor a világ leggazdagabb embere szükségének érezte, hogy megnyilvánuljon. Saját oldala igyekezett őt tényellenőrizni.

Sajátos módon reagált Elon Musk arra, hogy LeBron James fiának edzés közben leállt a szíve, és kórházba kellett vinni. A milliárdos a̶ ̶T̶w̶i̶t̶t̶e̶r̶e̶n̶ ̶ az X-en az első híradás után alig fél órával jókívánságok küldése helyett azt fejtegette, hogy a szívizomgyulladás a covid elleni védőoltás ismert mellékhatása.

„Nem lehet mindent a vakcinának tulajdonítani, de ugyanúgy nem lehet semmit sem annak tulajdonítani. A szívizomgyulladás egy ismert mellékhatás. Az egyetlen kérdés az, hogy gyakori, vagy ritka” – írta.

Saját oldalának felhasználói azonban hamarosan biztosítottak egy kis kontextust is a poszthoz. A Yale egyetem kutatása alapján jelezték, hogy a szívizomgyulladás kockázata sokkal magasabb azoknál, akik átestek a covidon, mint azoknál, akiket beoltottak ellene: a Bronny korcsoportjában lévő férfiaknál kétszeres kockázatról van szó.

Az Independent cikkében arra is rámutatott, hogy már a covid előtt is aggasztó jelenség volt a szívleállás a fiatal atléták körében. A cikk szerzője azt írta: „Muskhoz hasonlóan én sem állítom, hogy Bronny szívizomgyulladását nulla százalék eséllyel okozta a vakcina. (…) De én megbízható adatokat nézek, amelyek szerint az esély nagyon kicsi. Ha az elérhető adatok szerint a a szívizomgyulladás nagyobb valószínűséggel a covid mellékhatása, vajon miért nem inkább erről spekulált Musk? Vagy arról, hogy ez megint csak egy olyan eset, amikor egy fiatal atléta hirtelen szívleállást szenved el? A válasz az, hogy Musk szemmel láthatóan szándékosan a vakcinaellenes retorikát visszhangozza”.


Nyitókép: Alex Bierens de Haan / Getty Images / Susan Walsh, File / AP Photo

#Tudomány-Tech#elon musk#konteó#lebron james#szívleállás#covid#vakcina#twitter

Címlapról ajánljuk