Tudomány-Tech

Kicsinye lett egy krokodilnak úgy, hogy hím sem járt a közelében

rtl.hurtl.hu

2023. június 7. 15:05

Eddig nem tudták, hogy a krokodilok is képesek szűznemzésre. Egy elmélet szerint akkor aktiválódik ez a képesség, ha egy állatfaj a kihalás szélére kerül.

Teherbe esett egy Costa Rica-i állatkertben egy nőstény krokodil – számolt be a BBC. Ez még nem is lenne nagy hír, na de az már igen, hogy szűznemzés történt, vagyis kimaradt a pásztoróra egy hím krokodillal.

A tojást egy 18 éves nőstény hegyesorrú krokodil rakta a Parque Reptilaniában 2018 januárjában. A benne lévő magzat teljesen kifejlődött, de halva született, így nem kelt ki.

A maradványokat elemezték és megállapították, hogy genetikailag több mint 99,9 százalékában azonos az anyjával – ami megerősítette, hogy nem volt apja.

A szűznemzés jelenségét madárfajoknál, halaknál és más hüllőknél már észlelték, de krokodiloknál még soha. A tudósok szerint ezt a képességet egy evolúciós őstől örökölhették, így a dinoszauruszok is képesek lehettek az önszaporodásra. (Vagy ahogy a Jurassic Parkban mondták a témával kapcsolatban: a természet utat tör magának.)

A kutatók a Royal Society Biology Letters című folyóiratában megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a szűznemzés a krokodiloknál gyakoribb lehet, és eddig azért maradt észrevétlen, mert nem keresték az ilyen eseteket.

Nem világos, hogy a különböző fajoknál miért fordul elő a szűznemzés, de egyre gyakrabban bukkannak fel a tudományos értekezésekben, mivel egyre több kutató keresi ezeket az eseteket. Egy elmélet szerint szűznemzés az erre képes fajoknál akkor fordul elő, amikor a számuk csökken, és a kihalás szélére kerülnek.

Nyitókép: Hegyesorrú krokodil a Miami Állatkerben. Fotó: AP/Brynn Anderson

#Tudomány-Tech#krokodil#szűznemzés#nőstény#hím#kutatás#costa rica#állatkert#terhesség

Címlapról ajánljuk