Tudomány-Tech

Egy egész törzset elköltöztetnek a szigetükről a klímakatasztrófa miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 18:53

A Guna Yala törzs ezer tagja mostanáig békében élt a természettel a Panama partjainál található Rák-szigeten. 

Nincs más választásuk, kénytelenek elhagyni ősi lakhelyüket a Guna Yala törzs tagjai, írja a CBS News.

A nagyjából ezer fős közösség mostanáig békében élt Cardi Sugdubon, azaz a Panama partjainál található Rák-szigeten. A saját anyanyelvükön beszélő törzs tagjai harmóniában éltek a természettel, nem voltak autóik, motorjaik, hagyományos öltözéküket viselték. Generációkkal ezelőtt telepedtek le a szigeten, hogy elkerüljék a spanyol gyarmatosítók és a panamai kormány agresszióját.

Most azonban drámaian megváltozik az életük: a globális fölmelegedés okozta klímaváltozás fenyegeti a szigetüket. A sziget alacsonyan fekvő részeit ugyanis egyre gyakrabban önti el az ár a tengerszint-emelkedés hatása miatt.

Magdalena Martinez, a sziget egyik lakója a CBS Newsnak azt mondta, hogy az állandó árvíz a sziget életének szomorú részévé vált. A klímakutatók szerint 30 éven belül a Panama partjainál lévő szigetek teljesen víz alá kerülnek.

Laurel Avila, a panamai környezetvédelmi minisztérium illetékese szerint évente körülbelül 3,5 milliméterrel emelkedik a tenger vízszintje Panama partjainál. „A törzset el kell költöztetni. Nincs más lehetőség” – mondta Avila. „A tengerszint emelkedése nem fog megállni.”

Ezt a helyzetet a sziget lakói csak mostanában kezdik elfogadni. A törzs egyes tagjai úgy látják, hogy az iparosodott világ igazságtalanul sújtja őket és kultúrájukat. Egyes lakosok évekig próbáltak küzdeni az emelkedő vízszint ellen. Sziklákból és korallzátonyok maradványaiból védműveket emeltek, hogy távol tartsák a tengervizet földjeiktől. Mostanra törődtek bele, hogy ezt a csatát nem nyerhetik meg, és nincs más választásuk, mint hátrahagyni mindent.

A panamai kormány anyagi támogatásával már ki is jelölték azt a szárazföldi területet, ahová a törzs tagjai hamarosan átköltöznek.

Nyitókép (illusztráció): San blas szigete Panama partjainál – Fotó: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#klímaváltozás#klímakatasztrófa#globális felmelegedés#panama#törzs#költözés#migráció

Címlapról ajánljuk