Tudomány-Tech

Elon Musk TruthGPT néven akar létrehozni mesterséges intelligenciát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 18. 10:32

A Twitter tulajdonosa azt magyarázta Tucker Carlsonnak, a Fox News műsorvezetőjének, hogy a ChatGPT nevű online program baloldali-liberális irányban elfogult és túl píszí, ezért van szükség egy alternatív mesterséges intelligenciára, amely „minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd”.

 

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó, a SpaceX, a Tesla és a Twitter tulajdonosa interjút adott Tucker Carlsonnak, a Fox News műsorvezetőjének. A hétfőn adásba került beszélgetés során a világ második leggazdagabb vállalkozója a mesterséges intelligenciának (MI) az emberiségre gyakorolt veszélyeire hívta fel a figyelmet, és bejelentette, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT nevű online program alternatívájaként létrehozza saját MI-platformját.

Musk kijelentette, hogy a TruthGPT névre keresztelt alternatív mesterséges intelligencia 

minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekszik majd.

„Én találtam ki a nevet és a koncepciót” – szögezte le Musk. (Különös egybeesés, hogy Donald Trump volt amerikai elnök, miután a 2020. január 6-i puccskísérlete után letiltották a Twitterről, Truth néven hozott létre saját, Twittert utánzó közösségi oldalt. Elon Musk 2022-ben 40 milliárd dollárért megvette a Twittert, nagy leépítésekbe kezdett, és az oldal azóta körülbelül 20 milliárd dollárt vesztett értékéből.)

Az interjúban Musk arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia szabályozása nagyon fontos, és bár nagy rajongója az MI-platformoknak, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Musk szerint mivel az ő mesterséges intelligenciája az emberiség megértésre törekszik majd, ezért kevésbé valószínű, hogy veszélyesé válna az emberiségre. A 187 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező Musk ezután azt hangsúlyozta, aggódik amiatt, hogy a konkurens ChatGPT-t „arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen”.


Elon Musk évek óta kritizálja a világban zajló mesterséges intelligencia fejlesztéseket. Véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak „korlátozott” tudással rendelkeznek ezen a területen. Idén március végén elsők között írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a technológiai ipar vezető szereplői a mesterségesintelligencia-fejlesztések azonnali felfüggesztését sürgették a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.

Az már csak interjú megjelenése előtt derült ki, hogy egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én alapították, a vállalat igazgatói posztját Musk tölti be, a cég titkára pedig Jared Birchall, aki Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

Musk már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű start-up vállalkozásba, és a nonprofit MI kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett. Három év múlva, 2018 elején azonban lemondott a posztjáról. Az OpenAI ma már a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de már nem nonprofit, hanem piaci alapon.

A milliárdos az interjúban röviden kitért az OpenAI cégtől történt 2019-es távozására is. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is.

„A Tesla és az OpenAI részben ugyanazon embereket igyekezett felvenni. Én pedig nem értettem egyet néhány dologgal, amit az OpenAI vezetése akart” – írta Musk egy korábbi Twitter-üzenetében, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. (MTI)

Nyitókép: Jeff Chiu / AP/MTI

#Tudomány-Tech#infotech#elon musk#mesterséges intelligencia#Truth#truthgpt

Címlapról ajánljuk