Tudomány-Tech

Veszélyes afrikai kullancsfajt találtak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 9:36

A Dunántúlon egy különösen veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma rufipes példányait azonosították, melyek a kutatók szerint hazánkban is képesek lehetnek szaporodni.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új kutatócsoportja nemrégiben országos szinten vizsgálta meg a madarakon élősködő kullancsokat, az eredményeket pedig a Frontiers in Veterinary Science tudományos folyóiratban publikálták.

A kutatásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ornitológusai közreműködtek: csaknem ezer kullancsot távolítottak el 540 gyűrűzésre befogott madárból tavaly, majd szemügyre vették az élősködőket. 

Vizsgálatuk során a Dunántúlon egy különösen veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma rufipes példányait azonosították.

A Balaton nyugati térségében a foltos nádiposzáta, valamint az idei év madarának választott barkóscinege egyedein az Afrikában elterjedt faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát találták. Az említett madárfajokon talált kullancsok helyi populációból származnak, sőt valószínűleg ugyanazon genetikai ág tagjai – áll a közleményben.

A fiatal lárvák és a szoros genetikai rokonság arra utal, hogy a most felfedezett kullancsfaj hazánkban is képes szaporodni.

A kutatók állítják, hogy mivel a kullancsok június végén, a költési periódusban élősködtek a madarakon, azok nem hozhatták be őket a délről, különösen nem Afrikából. A tudósok nem biztosak abban, hogy a kullancsok át tudják vészelni a telet, ezzel kapcsolatban további vizsgálatokat folytatnak.

Bár az enyhe téli időjárás a veszélyes élősködőknek kedvez, a szakértők hangsúlyozzák, hogy a felfedezett populáció élőhelye lakott területektől távol van, a strandolók és a kirándulók nincsenek közvetlen veszélyben.  

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI Fotó 

#Tudomány-Tech#veszélyes#kullancs#dunántúl#madarak#kutatás

Címlapról ajánljuk