Tudomány-Tech

Egyre több módszer létezik a férfi fogamzásgátlásra, de az „erősebb nem” még a gumit is vonakodva húzza fel

Mohos MátéMohos Máté

2023. március 18. 7:05

Biztonságosan végrehajtható vazektómia, férfi fogamzásgátló tabletták: egyre inkább úgy néz ki, hogy a tudomány már megoldotta azt, hogy a férfiak is szofisztikált módon intézhessék el a fogamzásgátlást, azonban sokan még az óvszertől is ódzkodnak, nemhogy a bonyolultabb módszerektől. A jelenségért jobboldali véleményvezérek, társadalmi normák és a tudomány szexizmusa is felelős. Miért alakult ez így, és mit lehet tenni ellene?

Nemrég áttörést jelentettek be a tudósok a férfi fogamzásgátló tabletták fejlesztésében: megalkottak egy olyan szert, ami képes gyakorlatilag egy órára „befagyasztani” a spermát, amelynek következtében a szexuális együttlét során szinte semennyi örökítőanyag nem jut be a női testbe. Ez a módszer egyszerűbb a női fogamzásgátló tablettáknál is, hiszen nem kell folyamatosan szedni, illetve a szer nincs hatással a szervezet hormonháztartására.

Azonban sokan kételkednek afelől, hogy a férfiak egyáltalán hajlandóak lesznek-e ilyen tablettát szedni.

A férfi fogamzásgátló tabletta az Independent cikke szerint hosszú ideig tudományos álom volt: a korábbi próbálkozások során komolyabb mellékhatásokat mutattak ki, és csak mostanra jutottak el oda a gyógyszergyártók, hogy a fejlesztés beléphessen a mainstreambe. Viszont közben más módszereket is kifejlesztettek: ilyen például a vazektómia is, amikor a férfi ondóvezetéket átvágják. Az eljárásra Magyarországon akkor irányult komolyabb figyelem, amikor a 444 munkatársa saját tapasztalatán keresztül számolt be arról.

A férfi fogamzásgátlásnak – talán az óvszert leszámítva – messze nem akkora a társadalmi elfogadottsága, mint a férfinak. Decemberben a vazektómiát választó férfiakat egy jobboldali blog „A Júdeai Nemzeti Front Elit Öngyilkos Alakulatának” nevezte, a Magyar Nemzet pedig egy ponton egyenlőségjelet tett a kasztrálás és az elköttetés közé.

De miért ilyen ellenséges a férfiak egy része azokkal a fogamzásgátlási módszerekkel szemben, amik egy picit is bonyolultabbak, mint a gumi felhúzása?

Már egyre több módszer létezik a férfi fogamzásgátlásra, a legtöbb férfi mégis ódzkodik tőle – miért?
Fotó: vchal / Getty Images

Kié a felelősség?

Dr Gareth Nye, a Chester Medical School vezető oktatója arról beszélt az Independentnek: „Hosszú ideje a fogamzásgátlás felelőssége a nőkre hárult, részben azért, mert a férfiak számára kevés opció van: kondom, vagy vazektómia”. Ő arról beszélt, hogy a fennálló helyzet a fiziológiával is összefügg: a férfiak teste folyamatosan termeli a spermát, míg a nők ovulációja egy mintát követ.

Hozzáteszi, hogy a férfiakat azért is nehezebb rávenni a fogamzásgátlás használatára, mert számukra a védekezés nélküli szex kevesebb kockázattal jár: hiszen ha rosszul sülnek el a dolgok, nem ők esnek teherbe, és nem nekik kell kihordaniuk a nem kívánt gyereket, vagy abortuszra menniük.

A most kifejlesztett férfi fogamzásgátló tabletta pedig azért is különösen necces, mivel mint minden új gyógyszernél, a szakértők most is arra számítanak, hogy az meglehetősen nagy mértékű szkepticizmussal fog találkozni: csak akkor lehet széles körben elterjedt, ha az idő is bebizonyítja, hogy biztonságos, és hatékony szerről van szó.

A BBC nemrég arról írt, hogy korábban számos férfi fogamzásgátló tabletta jóváhagyását olyan mellékhatások jelenléte miatt tagadták meg, amelyek női fogamzásgátló szereknél teljesen mindennaposak. Így látható, hogy a kettős mérce miatt az új szer valószínűleg még komolyabb idegenkedés tárgya lehet, mint a női fogamzásgátlás módszerei.

A lapnak nyilatkozó egyik férfi egy másik nagy problémát is megemlített az ügyben: Andrew Tate-et. A 42 éves James így fogalmazott: „Elképesztően sok Andrew Tate-ízű vélemény van arról, hogy mennyivel jobb a szex kondom nélkül, mint kondommal”. Ez pedig szerinte ahhoz is vezethet, hogy a tabletta megjelenésével az óvszerek esetleg „kimehetnek a divatból” – ez azért problémás, mivel azok nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől is védenek. Amíg pedig ki nem derül, hogy a tabletták száz százalékban hatékonyak, addig az óvszer hanyagolása lehet, hogy számos embernek fog meglehetősen kellemetlen meglepetéseket okozni.

Már egyre több módszer létezik a férfi fogamzásgátlásra, a legtöbb férfi mégis ódzkodik tőle – miért?
Fotó: Laura Rosina / Getty Images

A fogamzásgátlás feminista ügy

Az elmúlt évtizedekben számtalan feminista akadémikus és civil szervezet is azon az állásponton volt, hogy a fogamzásgátlás nemcsak egészségügyi, illetve gyakorlati ügy, hanem a nemek közötti egyenlőségnek és a feminizmusnak is számtalan köze van hozzá.

Andrea M. Bertotti szociológus például egy teljes tanulmányt készített arról, hogy az úgynevezett „termékenységi munka” beletartozik azok közé a láthatatlan munkák közé, amelyek az életben nagyon gyakran nem egyenlően oszlanak el a nemek között.

Ez a kutatás arról beszél, hogy berögződött társadalmi elvárások léteznek arról, hogy a nők vállaljanak felelősséget a férfiak szexualitásáért is. Ehhez adódik hozzá, hogy paradox módon a nőket sokkal több kritika éri saját szexuális életükkel kapcsolatban: gondoljunk csak bele abba, hány különböző szitokszó létezik azokra a nőkre, akik egyesek véleménye szerint túl sokat szexelnek, valamint hogy hány efféle szó létezik az aktív szexuális életet élő férfiakra.

A Science Directen tavaly februárban publikált tanulmánya ráadásul arról is tanúskodik, hogy a kettős mérce nemcsak a szexuális életünkben, illetve az áltagemberek hozzáállásában létezik, hanem a fogamzásgátlás tudományában is. A kutatás szerint: „Amíg az orvosi establishment elfogadja a sokszínűséget és a befogadást a klinikai tesztek fontos társadalmi értékeiként, továbbra is egyenlőtlen sztenderdeket használnak, amely aláássa a képességüket, hogy a férfi fogamzásgátlás fejlesztésével tegyenek valamit a méltánytalan társadalmi hierarchiák ellen”.

Magyarul: a szexizmus és a nemek közti kettős mérce is hosszú ideje gátolta azt, hogy a férfiak számára is változatos, elérhető fogamzásgátlási módszerek jelenjenek meg.

Már egyre több módszer létezik a férfi fogamzásgátlásra, a legtöbb férfi mégis ódzkodik tőle – miért?
Fotó: Alberto Tudor / 500px / Getty Images

Mire jutottunk eddig?

Arról, hogy a vazektómia pontosan mi, és hogyan végzik, elég jól tanúskodik Bede Márton 2021-es cikke, amely a 444-en jelent meg. A szerző azt írja: „egyszer minden pár elbeszélget arról, hogy ennyi gyerek elég”. A beavatkozást valóban jellemzően olyan férfiak végeztetik el, akik már nem akarnak több gyermeket nemzeni.

A beszámolóból kiderül, hogy ennek a módszernek valóban vannak hátulütői: a procedúra bonyolult, esetleg fájdalmas is tud lenni, és nem olyan rugalmasan használható, mint az óvszer, esetleg a női fogamzásgátlás. A módszer lényege, hogy sebészeti úton elkötik a csatornákat, amik a spermát viszik a férfi herébe: így az ondóban nem lesz örökítőanyag, azaz ejakuláció esetén semmilyen esély nincs arra, hogy a partner teherbe essen.

A vazektómia nem feltétlenül végleges beavatkozás, de a megfordítása szintén eléggé bonyolult és költséges operáció. Nem is csoda, hogy még olyan férfiak sem lelkesednek ezért a módszerért, akik nem zsigeri, társadalmi stigmákból kiindulva nézik le a beavatkozást, vagy tartják azt egyenesen „kasztrálásnak”. (A kasztrálás definíciója egyébként elég különböző a vazektómiáétól: annak lényege az, hogy egy férfinak valamilyen módon használhatatlanná válik a heréje.)

A vazektómiának hazánkban más akadályai is vannak, mivel 2014 óta Európa egyik legszigorúbb szabályozása vonatkozik arra, hogy akár férfit, akár nőt meddővé tegyenek. A 444 szerzője erről így írt: „Amióta az ország vezetőinek a foci melletti másik kedvenc hobbiprojektje a magyarok nyúlként tenyésztése, a magyar férfiak és nők csak bizonyos esetekben, és akkor is nagyon bonyolultan kérhetik a sebészeti úton való sterilizálást”.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#fogamzásgátlás#gyógyszer#tabletta#feminizmus#óvszer#ma

Címlapról ajánljuk