Tudomány-Tech

A kakilás hajmeresztő módszere terjed a TikTokon – csak nőknél működik!

rtl.hurtl.hu

2023. február 18. 12:30

Óriási lifehackként harangozták be, de valójában egy nem túl egészségesnek látszó módszerről van szó.

Óriási lifehackként mutattak be a TikTokon a székrekedés megszüntetésére azt a módszert, amely valójában egyáltalán nem egészséges – figyelmeztetett az IFLScience.

A tiktoker, bizonyos Ambria Alice Waterfield (akinek a fiókja már nem létezik) először arról tett ki videót, hogy miért örül neki, hogy van hüvelye. „Tudjátok, amikor a vécén ültök, és nem jön a kaki…. Akkor így csináltok…” Majd rejtélyes rázó mozdulatot tett a hüvelykujjával. A videó után sok követője magyarázatot követelt, míg mások beírták, mintha ez a világ legközismertebb dolga lenne, hogy de hát ez az  

Adele

nevű eljárás, amikor „a másik oldalról beköszönünk”.

A tiktoker végül egy újabb videóban magyarázta el, mire utalt: „amikor székrekedésed van, ugye a kaki ott van, de nem tudod kinyomni. Csak nyúlj be az ujjaddal a hüvelyedbe, tapintsd ki a kakit, és máris kitolhatod. Szívesen!”

A kommentekből kiderül, hogy sokan régóta gyakorolják ezt, és a módszer már az internet előtt megkapta az Adele nevet. Tudományos igénnyel is foglalkoztak vele. A Michigani Egyetem kutatói korábban el is magyarázták a folyamatot, aminek elvégzéséhez opcionálisan síkosítót és kesztyűt, elhagyhatatlan elemként pedig az ujjat vagy egy tampont ajánlottak.

Ugyanakkor a módszer gyakori használata semmiképp sem javasolt: egy 2013-as tanulmány egy nőgyógyászati-urológiai központ 29 olyan páciensét vizsgálta, akiknek székelési nehézségeik voltak, és ehhez a módszerhez folyamodtak. Megkérték őt, hogy MRI-vizsgálat közben járjanak el úgy, ahogy ilyenkor a vécén szoktak, hogy megnézzék, van-e valami eltérés a kismedencei izmaik anatómiájában, ami a problémáikat okozhatja.

Kiderült, hogy a mintában szereplő nők nagy részénél fennállt valami hiányosság, amit az MRI kimutatott. 86 százalékuknál a végbél hátsó fala a hüvely elülső fala felé dudorodott, míg 72 százalékuknál a húgyhólyag nyomta be a hüvelyfalat. Ebből még nem következik, hogy ezek a problémák állnak elő mindenkinél, akik az Adele-hez folyamodnak, de ha valaki rendszeresen erre kényszerül, inkább konzultáljon egy orvossal, hogy kiderüljenek az esetleges mögöttes okok, vagy legalább a székrekedés kezelhetővé váljon.

Nyitókép: 

 

#Tudomány-Tech#kakilás#székrekedés#tampon#hüvely#vécézés#tiktok

Címlapról ajánljuk