Tudomány-Tech

Kiderült, ki örül még a fizetős kék pipának a Twitteren a személyiségtolvajokon kívül: a tálibok

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 15:52

Megköszönhetik Elon Musknak a változtatást.

Egyre több tálib fizet elő a Twitter kék pipájára, amit Elon Musk tett megvásárolhatóvá, miután átvette az irányítást a cég felett. A pipa korábban hírességek, cégek és közéleti személyiségek fiókjait hitelesítette, ám most már havi nyolc dollárért bárki elérheti.

Az afganisztáni rezsim legalább két tagja befizetett már a pipára, valamint több helyi közéleti személyiség is megvásárolta azt. A pipára előfizetők tartalmait a rendszer előrébb sorolja kereséseknél, kommenteknél. Muhammad Jalal hivatalnok hétfőn Muskot éltette, és azt írta, hogy ő „ismét naggyá teszi a Twittert”.

A BBC emlékeztet, hogy a tálibok jelenléte a Twitteren akkor vált beszédtémává, amikor Donald Trumpot letiltották a felületről, aki ekkor elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy neki nem lehet fiókja, de a terroristáknak igen.

A kék pipa kalandjairól már korábban is írtunk: miután Musk először felborította a hitelesítés folyamatát, a platformot elárasztották az olyan imposztorok, akik hivatalos forrásoknak adták ki magukat, közben pedig értelmetlen, hamis, vagy káros posztokat osztottak meg. Magát Muskot és cégeit is megszemélyesítették ezzel a módszerrel.

A Twitter végül napokkal az elindítása után megszüntette a fizetős kék pipát, a milliárdos pedig azt ígérte, hogy jobban átgondolják a funkció működését. A kékplecsnis káosz a tőzsdét is elérte, amikor egy kamuprofil posztja miatt beszakadt egy amerikai inzulingyár részvénye. Hamarosan azonban újraindult a szolgáltatás.

Nyitókép: Dodzsemező tálib harcos Kabulban 2021. szeptemberében. Fotó: Oliver Weiken/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#elon musk#twitter#kék pipa#tálib#hiteles

Címlapról ajánljuk