Tudomány-Tech

Rasszista lehet az Apple Watch szenzora

rtl.hurtl.hu

2022. december 28. 13:32

Egy bíróságra benyújtott kereset szerint az Apple Watch diszkriminálja a sötétebb bőrszínű embereket.

Egy új, Apple ellen indított kereset szerint a cég okosórájának szenzora rasszista, mégpedig azért, mert a sötétebb bőrű emberek véroxigénjét kevésbé méri pontosan, mint a fehérekét, írja az Apple Insider.

Alex Morales felperes azt állítja, hogy 2020 és 2021 között használt egy Apple Watchot, amelynek használta a pulzoximetriás funkcióit is. Morales mindezt annak reményében tette, hogy a készülők bőrszíntől függetlenül pontosan fog működni.

Morales szerint az Apple már régóta tud a jelenségről, de az elmúlt években nem tettek semmit azért, hogy a sötétebb bőrtípusúak is megfelelő minőségű szolgáltatásban részesüljenek. A pert elindító férfi úgy érvel, hogy ennek a rasszizmusnak a jelentősége csak a koronavírus-járvány idején értékelődött fel igazán, mivel sok helyen az Apple okosóráit használták a véroxigén szintjének méréséhez. Szerinte a színes bőrűeknél mért pontatlan eredmények miatt kijelenthető, hogy a többen is ki voltak téve a hypoxia kockázatának.

Morales december 24-én nyújtotta be a keresetet minden érintett New York-i felhasználó nevében, de emellett pert indított Alaszkában, Arkansasban, Idahóban, Iowában, Mississippiben, Észak-Karolinában, Észak-Dakotában, Utahban és Wyomingban, utóbbi két államban a fogyasztók megtévesztésére vonatkozó törvények adtak erre jogalapot. Az Apple-nek nem ez az első bőrszínbotránya, 2015-ben sok felhasználó arról panaszkodott, hogy a sötét csuklótetoválások zavarják a készülékek pulzusmérőjét.

Nyitókép: Pixabay

#Tudomány-Tech#apple watch#szenzor#rasszista#megkülönböztetés#diszkrimináció

Címlapról ajánljuk