Tudomány-Tech

Telkes Máriát ünnepli a Google a főoldalán

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 7:55

A napenergia korai úttörője volt.

Telkes Máriáról emlékezik meg főoldalán a Google, szúrta ki a HVG. A magyar származású amerikai tudós a napenergia egyik korai úttörője volt, aki hitt abban, hogy ez a technológia képes lesz megváltoztatni az emberek életét.

Telkes 1900. december 12-én született Budapesten, szülei nyolc gyermeke közül elsőként. Az ELTE elődjén, a Budapesti Tudományegyetemen diplomázott 1920-ban, 1924-ben szerezte meg a doktoriját.

Később az USA-ba költözött, ahol a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumának munkatársa, másfél évre rá pedig már a biofizikai osztály vezetője lett. 1937-ben amerikai állampolgár lett, ezután az MIT-n a napenergia lehetséges hasznosítását kutatta.

1948-ban egy magánfinanszírozású projekt keretein belül megalkotta a Dover Sun House-t, egy kizárólag napenergiával fűtött épületet. Nevéhez számtalan tanulmány fűződik, munkájának oroszlánrésze van abban, hogy ma képesek vagyunk jól, egyre hatékonyabban használni a napenergiát. 1952-ben elsőként kapta meg az amerikai mérnöknők társaságának életműdíját.

Nyitókép: Google

#Tudomány-Tech#nap#energia#tudós#magyar#google#évforduló#születésnap

Címlapról ajánljuk