Tudomány-Tech

Egy szakértő elmondta, miért ébredünk fel pontosan azelőtt, mielőtt megszólalna az ébresztőnk

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 8:36

Mindenkivel előfordult már, most kiderült, miért történik ez.

Az agyunk belső óráját egy suprachiasmatikus magnak nevezett ideggömb irányítja, amely az agyunk kellős közepén helyezkedik el. Az idegek az alvás során létfontosságú szerepet játszanak, mivel szabályozzák a vérnyomást, a testhőmérsékletet, és nem utolsósorban az időérzékünket is, amit a tudomány még a mai napig nem ért pontosan, hogy hogyan működik.

Az a gömb képes azt is meghatározni, mikor vagyunk álmosak, esetleg éberek. A testünk órája rendkívül pozitívan reagál a rendre, a rutinra. Ezért van az, hogy a rendszeresen ugyanabban az időben fekvő és kelő emberek sokkal hatékonyabbak azoknál, akik össze-vissza élik az életüket.

A fehérjék nagyon fontosak a szervezetünk számára, de az alvásunkat is befolyásolják, nagyban meghatározzák ugyanis az alvás-ébrenlét ciklikusságát.

A kutatók szerint ha betartjuk a következetes alvási ütemtervet, akkor a szervezetünk egy idő után megtanul alkalmazkodni és magától ébred. Az ébresztő jelzése előtt megemelkednek az ébrenlétért felelős fehérjék szintjét.

A tapasztalatok szerint ez az emelkedés már az ébredés előtt egy órával elkezdődik, majd pont az ébresztő megszólalása előtt csúcsosodik. Ez nem véletlen alakult így, ébresztőre kelni ugyanis sokkhatás a szervezetnek, a fehérjeszám emelésével ezt a sokkot próbálja elkerülni.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#ébresztő#óra#ébredés#felkel

Címlapról ajánljuk