Tudomány-Tech

Szaxofonozott a zenész, miközben kiműtötték a daganatot az agyából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 14. 21:00

A római magánkórház sebészcsapata a rendkívül komplikált kilencórás műtét során sikeresen eltávolította a külföldi zenész fejéből a tumort, miközben a páciens többek között olasz himnuszt játszotta.

Rendkívüli onkosebészeti beavatkozásra került sor Rómában a Paideia Nemzetközi Kórházban. Egy 35 éves külföldi, de Rómában élő zenész, bizonyos G.Z. agyából éber állapotban távolított el egy daganatot a kórház sebészcsapata, és ami igazán különlegessé teszi mindezt: műtét közben a páciens bizonyos időközönként szaxofonozott is.

A kórház közleménye szerint ez volt az egyik első ilyen komplexitású beavatkozás, amelyet Olaszországban egy magánkórházban végeztek. A sebészcsapatot dr. Christian Brogna, a komplex ráksebészet és az „éber sebészet” nemzetközi szakértője vezette.

Szaxofonozott a zenész, miközben kiműtötték a daganatot az agyából
Fotó: paideiahospital.it

A műtét több mint 9 órán át tartott. A balkezes szaxofonos agydaganata olyan speciális helyen volt, hogy eltávolításához egy több mint 10 szakemberből álló multidiszciplináris csapat összehangolt munkája volt szükséges: idegsebészek, aneszteziológusok, neuropszichológusok, neurofiziológusok és neuronavigációban, intraoperatív ultrahangban, folyamatos neuromonitoringban jártas szakemberek érkeztek a világ minden tájáról az olasz kórházba.

Szaxofonozott a zenész, miközben kiműtötték a daganatot az agyából
Fotó: paideiahospital.it

Az orvoscsapat végül teljesen eltávolította az agydaganatot, anélkül, hogy veszélyeztette volna a férfi idegrendszeri funkcióit, és pénteken a pácienst haza is engedték. 

Dr. Christian Brogna péntek délelőtt Facebookon azt írta, hogy amikor a páciens ébren volt, a Love Storyt és Olaszország himnuszát játszotta szaxofononon. A sebész szerint a szaxofonozás fontos része volt a műtétnek:

miközben az ember játszik, összehangoltan mozgatja a kezét, szemkontaktust tart a többiekkel, tartja az ütemet, mert a zene egy nyelv. Egy ilyen jellegű beavatkozás olyan, mint egy igazi zenekar, amelyben a páciens a szólista, és a zenekar minden tagja – az orvosi csapat – kiveszi a maga speciális részét.

A kórházi közleményben dr. Christian Brogna úgy fogalmazott, hogy az ébrenléti sebészettel műtét közben rendkívüli pontossággal lehet feltérképezni azokat a neuronhálózatokat, amelyek az agy olyan különböző funkcióinak hátterében állnak, mint például a játék, a beszéd, a mozgás, az emlékezés, a számolás. Azzal, hogy egy páciens például szaxofonon játszik műtét közben, ezen idegsejthálózatok működése korszerű berendezésekkel jól nyomon követhető, és a beavatkozás sikerességét nagyban növeli.

Nyitókép: paideiahospital.it

#Tudomány-Tech#tudomány#onkológia#ráksebészet#agydaganat#olaszország#magánkórház#szaxofon

Címlapról ajánljuk