Tudomány-Tech

Ön is gyűlöl banánt hámozni? Ünnepelni fogja ezt a japán robotot!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 18:48

A Tokiói Egyetem kutatói kifejlesztették a robotot, ami jó úton halad a tisztább, biztonságosabb banánfogyasztás jövője felé.

Érdekes módon a banán a modern emberi civilizáció egyik legmegosztóbb gyümölcse. Van, aki utálja, van, akinek első számú kedvence. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire hasznos táplálék, szabad-e belőle túl sokat enni. (Egyébként nem szabad, a banán tartalmaz olyan radioaktív nátriumizotópot, ami miatt ha egy nap száznál több banánt eszünk, akkor azzal túllépjük a természetes háttérsugárzás mértékét.)

Ami miatt még sokan berzenkednek a banánfogyasztástól, az a hámozás. Van, hogy nem adja magát könnyen, egyik végén sem akaródzik megnyílni, vagy épp ellenkezőleg, szétmaszatolódik kezünkben, és pillanatokon belül csupa ragacs minden. És akkor még nem is beszéltünk azokról az idegesítő szálakról, amiket még a majmok is utálnak.


A Tokiói Egyetem kutatói most előrukkoltak egy olyan robottal, ami a banánhámozásban ér el igazán biztató kezdeti sikereket: képes úgy meghámozni egy banánt, hogy közben nem nyomja össze a belsejét, jelentette a Reuters.

Az egyetem kutatói mélytanulásos eljárással tanították be a két karral operáló robotot. Az algoritmus betanítása során több százszor demonstrálták banánhámozó mesterséges intelligencia számára az ideális banánhámozás műveletét. Ennek köszönhetően elegendő adat állt rendelkezésre ahhoz, hogy a robot megtanulja ezt a kényes műveletet.

Az önálló tanulásra képes robot 13 óra gyakorlás után érte el azt a szintet, amit már sikeresnek tartottak a kutatók: a kétkarú gép az esetek 57 százalékában sikerrel meg tudja hámozni az elé letett banánt.


Bár még további tesztelésekre lesz szükség, a kutatók bíznak abban, hogy az általuk kifejlesztett módszerrel meg lehet tanítani robotokat különböző egyszerű emberi feladatok elvégzésére. A jobban képzett robotok enyhíthetik Japánban a munkaerőhiányt, például az élelmiszeriparban, amelyek nagymértékben függnek az emberi munkaerőtől.

Nyitókép: UT ISI Lab/YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#robot#japán#banán

Címlapról ajánljuk