Tudomány-Tech

Zuckerberg saját pénzt veretne magának a neten

Dévai LászlóDévai László

2022. április 9. 17:42

Már gúnyneve is van: „Zuck bucks”.

A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg virtuális pénznemet szeretne piacra vezetni, a munkatársak pedig már gúnynevet is adtak a digitális valutának: „Zuck bucks”-nak hívják – írja a Guardian. A virtuális pénzt a Facebook- és az Instagram-felhasználók használhatnák.

A Meta továbbra is a legnagyobb közösségimédia-szolgáltató – bevételei 37 százalékkal, 118 milliárd dollárra nőttek 2021-ben, az Instagram és a Facebook aktív felhasználóinak a száma 4,9 milliárd. 

Bár a Meta minden tekintetben leuralja a közösségi médiaplatformok piacát, de a tendencia nem nekik kedvez, a fiatlabb felhasználók ugyanis egyre nagyobb ütemben keresnek máshol menedéket. A Meta, hogy visszacsábítsa a fiatalokat, több újítást tervez, az egyik ilyen újítás a digitális valuta bevezetése.

A rendszer lényegében úgy működne, mint a Twitchen, ahol tokeneket lehet vásárolni, amikkel aztán támogatni tudják a felhasználók a kedvenc tartalomgyártóikat. 

Az alkotók ezt a digitális pénzt arra is használhatják, hogy minél több embert érjenek el és növelni tudják a követőik számát.

A Facebook pénzügyi részlege, a Meta Financial Technologies által vezetett kezdeményezés hasonlít a cég korábbi kriptokísérleteire, a Libra és a Diem nevű projektek csúnyát buktak, mivel az amerikai pénzügyi szabályozázó testületek által szabott feltételeket nem tudták maradéktalanul teljesíteni. 

A Facebook még 2009-ben elindított egy Facebook Credits nevű szolgáltatást, hogy megkönnyítse az alkalmazáson belüli vásárlásokat. Bár a projekt sikeres volt, négy évvel később bezárták, miután a Facebook nemzetközi növekedése túl költségessé tette a Credits fenntartását.

Nyitókép: Samantha Burkardt / Getty Images

#Tudomány-Tech#mark zuckerberg#facebook#instagram#kripto#nft

Címlapról ajánljuk