Tudomány-Tech

A Roszkozmosz az ellene hozott szankciók feloldását követeli, és a Nemzetközi Űrállomás lezuhanásával fenyegetőzik

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 12. 10:35

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője a háború kutyáinak nevezte a szankciók meghozóit.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője szombaton írásban fordult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektben részt vevő partnerekhez, hogy oldják fel az állami vállalat vállalkozásai ellen elrendelt szankciókat, jelentette a Tassz orosz hírügynökség.

Dmitrij Rogozin azt írta közösségi oldalain, hogy a Roszkozmosz levelet küld a Nemzetközi Űrállomás partnereinek, így a Kanadai Űrügynökségnek (CSA), az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalnak (NASA) és az Európai Űrügynökségnek (ESA), amelyben azt követeli, oldják fel az ellene bevezetett jogellenes szankciókat. Rogozin szerint a Roszkozmosz külföldi partnerei a többszöri felszólítás ellenére sem adtak magyarázatot a szankciók okaira és tartalmára. (A kölcsönös szankciók űrkutatásra gyakorolt hatásáról, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A Roszkozmosz vezetője emlékeztetett arra, hogy az ISS orosz és amerikai szegmensei összekapcsolódnak, és függnek egymástól. Például az orosz szegmenst a Moszkva melletti irányítóközpontból vezérlik, amely fenntartja az állomás pályáját és az amerikai szegmens létfenntartó rendszereinek tartalékául szolgál.

Jelenleg a Szojuz űrhajók és a Progressz teherűrhajók jelentik a tartalékot a külföldi legénységek és rakományok ISS-re juttatásához és a Földre való visszatéréséhez. Így március 30-án Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa a tervek szerint a Szojuz MSZ-19 űrhajóssal landol, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz kozmonautával együtt

– közölte Rogozin. Az nem teljesen világos, hogy pontosan mire gondolt, hiszen az ISS-re az orosz teherűrhajókon kívül két amerikai (Dragon, Cygnus) és egy japán (HTV) teherűrhajó is szokott ellátmányt vinni, valamint az USA és partnerei 2020 óta a SpaceX Crew Dragon űrhajóival is tudnak az ISS-re űrhajósokat küldeni és onnan visszahozni.

Érdekes, hogy a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség nemrég egy viccesnek szánt videót osztott meg, amin az látszik, hogy az oroszok leválasztják a saját részüket a Nemzetközi Űrállomásról, magára hagyva az amerikai űrhajóst.


Rogozin téved

Rogozin már február 24-én, azaz Ukrajna megtámadása napján arról beszélt, hogy az amerikai-orosz űrkutatási együttműködés megszűnése azzal fenyeget, hogy az ISS ellenőrizetlenül lekerül a pályáról, vagy az Egyesült Államok, Kanada, India és Kína kezébe jut.

A Roszkozmosz Putyin orosz elnökhöz végletekig lojális vezérigazgatója most egy térképet is közzétett arról, hogy hova zuhanhat vissza az ISS. Rogozin szerint az 500 tonna összsúlyú ISS megsemmisítése a legkisebb veszélyt Oroszország számára jelenti.

Más országok népeinek, beleértve azokat is, amelyeket a háború kutyái vezetnek, el kellene gondolkodniuk az általuk kezdeményezett, Roszkozmosz elleni szankciókon, amik tönkreteszik a nemzetközi űrkutatási együttműködést. Őrültek!

– mondta Rogozin. 

Jonathan McDowell, a Harvard egyetem neves asztrofizikusa Twitteren már korábban azt írta, hogy nem igaz, hogy az ISS lezuhanása nem veszélyeztetné Oroszország területét: keringési idejének 2,8 százalékát lakott orosz területek fölött repülve tölti az űrállomás.


Nyitókép: Thomas Pesquet/ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#roszkozmosz#nemzetközi űrállomás#orosz-ukrán háború#szankciók#dmitrij rogozin#oroszország#nasa#esa

Címlapról ajánljuk