Tudomány-Tech

Bíróság elé kell állnia annak a férfinek, aki a Tesla önvezető funkciójával halálos balesetet okozott

rtl.hurtl.hu

2022. január 22. 8:27

A sofőr helytelenül használta az önvezető autóját, elengedte a kormányt, holott ezt a Teslák esetében nem lehetne. 

Kaliforniában bíróság elé állítottak egy férfit, aki még 2019-ben okozott halálos balesetet Tesla Model S típusú autójával. A 27 éves Kevin George Aziz Riad egy Los Angeles-i autópályáról hajtott le a kocsival, majd átment egy piros lámpán, beleütközött egy másik autóba, amelynek két utasa életét vesztette – írta a Zöld Pálya. A sofőr használta a Tesla Autopilot nevű funkcióját. 

Elon Musk cégét már több kritika érte, amiért megtévesztő módon kommunikál az általuk gyártott autók önvezetésével kapcsolatban. 

A Tesla modelljeiben elérhető Autopilot nevű funkció a neve ellenére valójában csak 2-es szintű önvezetésnek tekinthető, ami csak részben automatizálja a jármű bizonyos funkcióit. Ugyanígy, 2-es szintű önvezető autónak számít például minden olyan jármű, amiben sávtartó asszisztens és adaptív tempomat található, azonban 

a sofőrnek vezetés közben folyamatosan a kormányon kell tartania a kezét, hogy vészhelyzet esetén be tudjon avatkozni. 

Az amerikai autópálya-felügyelet, a National Highway Traffic Safety Administration közlése szerint jelenleg egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható gépjármű sem képes önmagát vezetni.

Ennek ellenére több Tesla-tulaj kapott már büntetést az Autopilot funkció helytelen használata miatt. Akadt olyan, aki a hátsó ülésen utazott a saját kocsijában, egy kanadai férfit pedig azért büntettek meg, mert csaknem 150 km/h sebességnél aludt a kormány mögött.

Nyitókép: Michael Reynolds/MTI/EPA

#Tudomány-Tech#tesla#önvezető funkció#önvezető autó#halálos baleset

Címlapról ajánljuk